Tjiftjaf

Ineens zijn ze er weer: tjiftjaffen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
15-MRT-2011 - Het vroege voorjaar is altijd een spannende en uitdagende tijd voor vogelaars. 'Wanneer hoor ik mijn eerste tjiftjaf van het jaar?', zie je ze denken. Afgelopen weekend was het raak: opeens was de tjiftjaf weer overal te horen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 15 maart 2011

Het vroege voorjaar is altijd een spannende en uitdagende tijd voor vogelaars. 'Wanneer hoor ik mijn eerste tjiftjaf van het jaar?', zie je ze denken. Afgelopen weekend was het raak: opeens was de tjiftjaf weer overal te horen.

Tjiftjaf (foto: Harvey van Diek)De meeste vogelaars houden lijstjes bij met de soorten die ze hebben gezien in Nederland, de tuin of de wereld. De meeste vogelaars houden ook een fenologielijstje bij met de data waarop ze bijvoorbeeld hun eerste eerste boerenzwaluw, tjiftjaf, fitis en koekoek van het jaar hoorden of zagen. Elk jaar is het weer een uitdaging om de vogels zo vroeg mogelijk te horen.

Vorige week werden de allereerste boerenzwaluwen gemeld en sinds afgelopen weekend zijn de tjiftjaffen massaal terug. De laatste dagen is een groot deel van Nederland overspoeld met de vogels. Ineens hoor je ze overal. Ook ik was in de gelukkige omstandigheid om mijn eerste op zaterdag 12 maart te horen. Toen ik mijn persoonlijke fenologielijstje er op na sloeg, bleek het zelfs mijn vroegste tjiftjaf ooit te zijn. Dat had ik me niet zo gerealiseerd. Ik had wel een keer een exemplaar eind februari gezien, maar die heb ik destijds niet horen zingen, dus dat zal waarschijnlijk een overwinteraar zijn geweest.

Toen ik me deze vroegste datum realiseerde, voerde ik hem meteen in op Waarneming.nl in de hoop dat ik de allereerste in de regio zou zijn. Dat viel vies tegen want in de omgeving van Nijmegen waren de dagen ervoor ook al meerdere exemplaren gehoord. Toch blijft het voor mezelf natuurlijk leuk om hem eerder gehoord te hebben dan voorheen. 

De afgelopen strenge decembermaand heeft er zeer waarschijnlijk voor gezorgd dat er nauwelijks of geen tjiftjaffen overwinterden in Nederland. Ook tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van eind januari werd geen enkele tjiftjaf ‘gescoord’.

Op de soortenpagina van de SOVON-site kunt u meer informatie vinden over de tjiftjaf.

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland