Voorjaarsbloeiers. Boven: paardenkastanje en speenkruid; onder: prunus en paarse dovenetel

Eerste groen, nieuw veldseizoen

FLORON
11-APR-2011 - Het kan hard gaan in deze tijd van het jaar. De plantenwereld beperkt zich al dagen niet meer tot de eerste voorjaarsbloeiers. Vrijwel elke dag komen er soorten in bloei bij. Ook diverse boomsoorten komen in blad. Kortom, het veldseizoen gaat stevig van start.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Het kan hard gaan in deze tijd van het jaar. De plantenwereld beperkt zich al dagen niet meer tot de eerste voorjaarsbloeiers. Vrijwel elke dag komen er soorten in bloei bij. Ook diverse boomsoorten komen in blad. Kortom, het veldseizoen gaat stevig van start. 

Na de haast zomerse eerste zaterdag van april voelden de koudere dagen begin deze week opeens heel guur aan. Daarna werd het gelukkig weer wat aangenamer. De temperatuurverschillen zijn groot deze dagen. De natuur gaat ondertussen gestaag in dezelfde richting verder en komt - zij het met sprongen - meer en meer tot leven. Krokussen en sneeuwklokjes zijn alweer grotendeels verdwenen, klein hoefblad is hier en daar al wit van het vruchtpluis en voorjaarsbloeiers als bosanemoon, dotterbloem en speenkruid staan volop in bloei. Ook soorten als pinksterbloem, hondsdraf, draadereprijs, sleedoorn en judaspenning komen in bloei, evenals krentenboompjes en prunussen. Die laatste staan hier en daar al aardig in blad en ook de paardenkastanje begint op tal van plekken zijn bladeren te ontvouwen.

Voorjaarsbloeiers. Boven: paardenkastanje en speenkruid; onder: prunus en paarse dovenetel (foto’s: Wout van der Slikke)

Met het ontluiken van de natuur komen ook de plantenliefhebbers meer en meer  tot leven. De grootste enthousiastelingen lopen al weken met hun nieuwe streeplijsten voor dit jaar rond, maar voor de gemiddelde florist is een eerste ronde in april of begin mei toch wel vroeg genoeg. Wie in groepsverband wil inventariseren - en meer planten wil leren herkennen - kan ook dit jaar weer terecht bij een van de tientallen dagexcursies die FLORON door het gehele land organiseert. In het zojuist verschenen nummer van FLORONNieuws, te vinden op www.floron.nl, staan ze allemaal vermeld. We zien al uw waarnemingen dit seizoen weer graag tegemoet!

Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON