Het Sepia seizoen is weer begonnen

Eerste Sepia’s gearriveerd in de Oosterschelde

Stichting ANEMOON
1-MEI-2011 - Met het opwarmen van het zeewater in het voorjaar komt onvermijdelijk voor veel sportduikers het hoogtepunt van het duikseizoen weer in zicht: de jaarlijkse trek van de tweejarige Sepia’s, of tienarmige zeekatten, vanuit de Noordzee naar de kust en dus ook de Zeeuwse Delta. Deze prachtige inktvissen trekken hier naar toe om te paaien, eitjes af te zetten en vervolgens te sterven. In de afgelopen week zijn de eerste volwassen Sepia’s in de Oosterschelde waargenomen. En als er één Sepia door de Oosterscheldekering is getrokken……. volgen er spoedig veel meer.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op [publicatiedatum]

Met het opwarmen van het zeewater in het voorjaar komt onvermijdelijk voor veel sportduikers het hoogtepunt van het duikseizoen weer in zicht: de jaarlijkse trek van de tweejarige Sepia’s, of tienarmige zeekatten, vanuit de Noordzee naar de kust en dus ook de Zeeuwse Delta. Deze prachtige inktvissen trekken hier naar toe om te paaien, eitjes af te zetten en vervolgens te sterven. In de afgelopen week zijn de eerste volwassen Sepia’s in de Oosterschelde waargenomen. En als er één Sepia door de Oosterscheldekering is getrokken……. volgen er spoedig veel meer.

Van het kleine aantal soorten inktvissen dat op onze kust voorkomt heeft de Sepia, ook wel tienarmige zeekat genoemd, wellicht de grootste aaibaarheidsfactor. Jaarlijks, als het zeewater de grens van circa elf graden heeft bereikt trekken de Sepia's, gedreven door hun oerinstinct, vanuit de Noordzee en de grenzen van de Atlantische oceaan terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. De afgelopen dagen zijn door sportduikers de eerste volwassen Sepia’s weer in de Oosterschelde waargenomen. Ze zijn twee jaar oud en zullen hier gaan paaien, hun eitjes afzetten. De meeste Sepia’s beleven deze paaitrek slechts eenmaal want na het voltooien van het voortplantingsritueel dat enkele weken kan duren sterven ze hier.

Paaiende Sepia, het grotere mannetje beschermt zijn vrouwtje (foto: Peter H. van Bragt)

De Sepia kan circa veertig tot vijftig centimeter groot worden. Vooral tijdens de paaitijd zijn ze prachtig gekleurd, hebben ze alleen maar oog voor elkaar, zijn ze absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers bekeken worden. Het zijn zeedieren met een bijzonder grote aaibaarheidsfactor. De paring is een teder ritueel waarbij het mannetje zijn vrouwtje dat hij pas heeft gevonden na aankomst op onze kust, zijn paaigronden, koestert en beschermt tegen de voortplantingsdrang van concurrerende Sepia mannetjes. Hierbij kunnen de mannetjes onderling in onze ogen zeer agressief met elkaar vechten om de paringsrechten te verwerven.

Twee mannetjes vechten voor het recht om met een vrouwtje te mogen paren (foto: Peter H. van Bragt)

En net zoals de hormonen van Sepia’s door hun aderen gieren in de paaitijd, groeit bij sportduikers het jaarlijks terugkerend enthousiasme om massaal te gaan duiken en te genieten van dit bijzondere natuurfenomeen. Het zal vanaf nu de komende maanden weer heel erg druk worden op de duikplaatsen langs de Oosterschelde. Met een beetje geluk kunnen de komende twee maanden sportduikers tot wel veertig of meer paaiende Sepia paartjes in de Oosterschelde waarnemen.

Tekst en foto’s: Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon