Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 1 van 45 - 449 Resultaten

Zeester in Greevelingen - primair

Op een warme zomerse stranddag kuieren mensen af en toe bukkend langs de vloedlijn. Op de vraag waar ze naar zoeken hoor je: 'van alles; misschien vind ik wel een zeester'. Ja dat kan, ook in de zomer. Deze week: sterren op het..


Lees verder 22 juli 2024   4 dgn oud
Leadfoto.

De Gladde snavelneut is een relatief nieuwe exoot. Onlangs ontdekten duikers een populatie in het Grevelingenmeer op een nogal obscure plek. Daar waar de bodem zwart ziet en in zuurstofarme omstandigheden overal dieren liggen te..


Lees verder 21 juli 2024   5 dgn oud
Bij Zoekkaart Stichting ANEMOON Groene Strand

Letterlijk óp onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een hele gemeenschap van sterk gespecialiseerde dieren. Ze zijn cruciaal voor het evenwicht en de biodiversiteit van het strandecosysteem en zelfs..


Lees verder 7 juli 2024   2 wkn oud

Bij een natuurversterkingsproject in een windpark op de Noordzee is een voor Nederland nieuwe garnaal aangetroffen. Deze Oranje pistoolgarnaal kan luide knalletjes veroorzaken. Mogelijke oorzaken van de uitbreiding in..


Lees verder 23 juni 2024   1 maand oud

Herstelmaatregelen voor natuur verdienen alle lof. Maar niet altijd. Onderzoekers vrezen voor een onomkeerbaar verlies aan natuurwaarden bij de geplande ontpoldering van de Zuilespolder. Onder meer een populatie van de streng..


Lees verder 9 juni 2024   1 maand oud
Barnsteen gevonden op het strand van Noord-Holland. Links: Zandvoort (ergens eind jaren negentig), rechts: IJmuiden 25 februari 2024

Barnsteen vinden op het strand maakt mensen al sinds de oertijd gelukkig. In de winter is de kans iets groter, zeker op de Wadden, maar het kan altijd en overal aanspoelen. Op 25 februari vonden strandwachters tijdens de..


Lees verder 26 mei 2024   2 mnd oud
Tuinslak bruin

Het voorjaar is nat. De tuinders-uitdrukking 'regen met bakken geeft plakkende slakken' lijkt voor 2024 zeker op te gaan. Ook 2023 was een rijk jaar voor de slijmerds. Of was dat alleen plaatselijk? Duik in een struik en tel mee! ..


Lees verder 13 mei 2024   2 mnd oud
Lead

Plastic is een ramp voor alles dat in zee leeft, maar soms zorgt het voor een bijzondere vondst. In december 2023 werd in een aangespoeld plastic krat een Gebochelde spinkrab gevonden. Deze soort was nog niet bekend van onze kust...


Lees verder 12 mei 2024   2 mnd oud
lead nwe worm

In onze Deltawateren is een nieuwe soort kieuwdraadjesworm ontdekt. De Italiaanse onderzoeker Marco Lezzi en zijn Nederlandse collega Ton van Haaren beschreven het dier als nieuw voor de wetenschap, naar materiaal uit Nederland...


Lees verder 28 april 2024   2 mnd oud
aangespoelde Grote heremietkreeft in een kapotte Wulk. Gaan we deze populaire soort ook op het strand minder zien? De bruine korst is van de Ruwe zeerasp, een kolonievomende hydroïdpoliep die vaak meelift

Tijdens een duik-winterweekend van het Monitoringproject Onderwater Oever in maart 2024 zagen de duikers nauwelijks meer Grote heremietkreeften. Deze bij duikers en het grote publiek populaire soort lijkt, net als de Zeekreeft, af..


Lees verder 14 april 2024   3 mnd oud

Archief