Halfvolwassen Sepia's planten zich in de Oosterschelde ook in het najaar voort

Zeekatten zijn zich weer aan het voortplanten

Stichting ANEMOON
30-SEP-2012 - April tot juni is traditioneel het seizoen dat zeekatten in grote aantallen naar onze kust trekken om zich hier voort te planten. Op dit moment beginnen de jonge zeekatten die deze zomer geboren zijn naar de Noordzee te trekken. Zij komen pas over twee jaar terug om zelf aan de instandhouding van de soort te werken. Jaarlijks komen er ook in het najaar een klein aantal halfvolwassen zeekatten naar de Oosterschelde. Die paren hier nu en zetten eitjes af. Het is maar de vraag of deze tweede lichting de winter zal overleven.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON [land] op [publicatiedatum]

April tot juni is traditioneel het seizoen dat zeekatten in grote aantallen naar onze kust trekken om zich hier voort te planten. Op dit moment beginnen de jonge zeekatten die deze zomer geboren zijn naar de Noordzee te trekken. Zij komen pas over twee jaar terug om zelf aan de instandhouding van de soort te werken. Jaarlijks komen er ook in het najaar een klein aantal halfvolwassen zeekatten naar de Oosterschelde. Die paren hier nu en zetten eitjes af. Het is maar de vraag of deze tweede lichting de winter zal overleven.

Net als bij de meeste vogels is het voorjaar het seizoen waarin de zeekatten, Sepia officinalis, massaal naar de Nederlandse kust trekken om zich voort te planten. Het is een spectaculair natuurlijk fenomeen waar alle sportduikers naar uitkijken en er dan ook volop van genieten. De zeekatten die hier dan naar toe trekken zijn circa 30 tot 45 centimeter lang, bijna twee jaar oud en hebben hiervoor twee winters lang op de Noordzee en de rand van de Atlantische Oceaan geleefd. De jongen komen na een aantal weken uit de eitjes, groeien hier gedurende de zomer op tot dieren van circa tien centimeter en trekken voor de winter naar de Noordzee, om er op hun beurt weer anderhalf jaar te vertoeven.

Halfvolwassen zeekatten in najaar in de Oosterschelde (foto: Paul Engels)

Opvallend genoeg zien we ook jaarlijks in september en oktober zeer kleine aantallen zeekatten van circa twintig centimeter en dus van slechts anderhalf jaar oud in de Oosterschelde verschijnen. Ook zeer recent hebben sportduikers in de centrale Oosterschelde weer enkele halfvolwassen inktvissen waargenomen. De paring is op video vastgelegd en er zijn ook verse Sepia-eitjes gevonden. Deze eitjes zijn opvallend veel kleiner dan de eitjes die de grotere dieren normaal in het voorjaar afzetten. Het is maar de vraag of deze embryo’s bij de dalende watertemperatuur nog zullen ontwikkelen en uit de eitje gaan komen. En als dat al gebeurt zullen de juveniele Sepiaatjes zeer waarschijnlijk de winter en een mogelijke trek naar de Noordzee toch niet overleven.

Halfvolwassen zeekat in najaar in Oosterschelde (foto: Paul Engels)

Voor zover wij weten zijn er in de late herfst nog nooit net uit het ei gekomen, jonge Sepiaatjes in de Oosterschelde waargenomen.

Tekst: Peter H. van Bragt, Stichting ANEMOON
Foto’s: Paul Engels (frame grabs van video-opnames van halfvolwassen zeekatten die dit najaar, in de Oosterschelde, paarden en eitjes afzetten)