Groot geaderd witje in Zuid-Limburg

De Vlinderstichting
1-JUN-2011 - Op de Pietersberg en vlak over de grens bij Kanne zijn twee groot geaderd witjes waargenomen. Deze soort is al 35 jaar geleden uit Nederland verdwenen. Voorbode van nieuwe vestiging?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Op de Pietersberg en vlak over de grens bij Kanne zijn twee groot geaderd witjes waargenomen. Deze soort is al 35 jaar geleden uit Nederland verdwenen. Voorbode van nieuwe vestiging?

Het groot geaderd witje van de Pietersberg (foto: Olaf op den Kamp)In 1971 was het groot geaderd witje nog flink aanwezig in het Weerterbos en in 1975 in Hoog Buurlo, op de Veluwe. Maar sinds die tijd is de soort niet meer voortplantend in Nederland aangetroffen. Wel zijn er af en toe meldingen van zwervende exemplaren, maar veel van die waarnemingen zijn eenmalig en onbevestigd. Op 25 mei zag Olaf op den Kamp op en bij de Pietersberg maarliefst twee exemplaren. De ene in het Poppelmondedal; de andere zat net over de grens op het kerkhof van Kanne in België. Gelukkig heeft hij het dier weten te fotograferen. Mogelijk is dit de voorbode van een hervestiging van deze fraaie en grote vlinder in ons land. Het groot geaderd witje vliegt nog tot eind juni. Kijk de komende weken dus naar hem uit!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Olaf op den Kamp