Groep alpaca's.
Foto: Viridae, GFD-licentie

Alpaca's beschermen schapen Almere tegen vos

10-JUL-2011 - De schapen en lammetjes in het Almeerse Kromslootpark hoeven niet langer te vrezen voor vossen. Staatsbosbeheer heeft drie alpaca's, een soort lama's, ingezet om de roofdieren te verjagen. Dat zei een woordvoerster van de gemeente Almere maandag.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De schapen en lammetjes in het Almeerse Kromslootpark hoeven niet langer te vrezen voor vossen. Staatsbosbeheer heeft drie alpaca's, een soort lama's, ingezet om de roofdieren te verjagen. Dat zei een woordvoerster van de gemeente Almere maandag.

De schaapskudde werd regelmatig aangevallen, maar alpaca's laten zich niet kisten door vossen. In plaats van weg te rennen, kiezen de alpaca's de aanval en beschermen zo de schapen. De aanpak is volgens de zegsvrouw zeer effectief en wordt onder meer in Engeland al langer toegepast.

Groep alpaca’s (foto: Viridae)

De alpaca's blijven bij de schapen tot het einde van het graasseizoen in augustus. Overigens hebben de schapen zelf ook een functie. Ze zijn door Staatsbosbeheer uitgezet in de strijd tegen de giftige reuzenberenklauw. De giftige planten kunnen bij mensen brandwonden en zelfs blindheid veroorzaken, maar schapen zijn er dol op en vreten de planten helemaal kaal.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Viridae, GFD-licentie