Ga ook 's nachts eens op zoek naar vlinders in je tuin

De Vlinderstichting
11-JUL-2011 - Het is volop vlindertijd en veel mensen zien dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes op hun vlinderstruik. Deze zijn er overdag, maar ook ’s avonds blijkt de Buddleja in trek te zijn bij tal van nachtvlinders. Ga op een warme zomeravond eens op zoek naar gamma-uil, koperuil, goudvenstertje, avondrood of huismoeder.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Het is volop vlindertijd en veel mensen zien dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes op hun vlinderstruik. Deze zijn er overdag, maar ook ’s avonds blijkt de Buddleja in trek te zijn bij tal van nachtvlinders. Ga op een warme zomeravond eens op zoek naar gamma-uil, koperuil, goudvenstertje, avondrood of huismoeder.

Gamma-uil bij nacht op vlinderstruik (foto: Kars Veling)Als je op een warme zomeravond in de diepe schemering je tuin in gaat, neem dan eens een zaklamp mee. Nachtvlinders zijn er nu erg veel en een aantal van hen kun je prima te zien krijgen op de bloeiende planten in je tuin. De vlinderstruik is een erg bekende vlindertrekker en overdag zie je er met goed weer dan ook vaak vlinders op drinken. Ook als het donker is blijken de bloemen aantrekkelijk te zijn en lokken ze met hun zoete geur nachtvlinders. De meest algemene is de gamma-uil. Deze trekvlinder komt in het voorjaar ons land binnen en plant zich voort. Nu vliegen de nakomelingen van deze binnenkomers. Omdat gamma-uilen eigenlijk dag en nacht actief zijn en heel veel vliegen, hebben ze ook veel brandstof nodig. Daarom zie je ze vaak en veel foerageren. De vlinderstruik blijkt daar zowel overdag als ’s nachts de ideale plant voor te zijn.

Huismoeder (foto: Kars Veling)Nachtvlinders maken ook dankbaar gebruik van andere bloeiende planten zoals hanggeranium en liguster. Er zijn planten die zich helemaal hebben gespecialiseerd op nachtvlinders. Zo gaan teunisbloemen pas ’s avonds open en de geur van kamperfoelie wordt vooral in de avonduren verspreid om nachtvlinders te lokken die met hun lange roltong onderin de diepe kroonbuis bij de nectar kunnen komen. De meest spectaculaire vlinders die je op kamperfoelie kunt tegenkomen zijn de pijlstaarten. Dit zijn grote vlinders, waarvan sommigen, zoals de avondrood, hele felle kleuren hebben. Het is een prachtig gezicht als je die, snel met hun vleugels slaand stilstaand voor een bloem, in  je zaklamp krijgt. Op de vlinderstruik is ook meer te zien dan alleen gamma-uilen: ook koperuil, goudvenstertje, huismoeder, de verwante volgeling en nog veel meer nachtvlinders zijn er op te vinden.

Ook perzikkruiduil kun je tegenkomen op de vlinderstruik (foto: Kars Veling)
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting