gamma-uil vierkant

Bekijk je vlinderstruik eens in het donker

De Vlinderstichting
24-JUL-2014 - Vlinderstruik (Buddleja) is een heel goede vlinderplant. Vlinders als atalanta, kleine vos en dagpauwoog komen er graag op drinken. Zelfs de oostelijke vos, die vorige week voor het eerst in ons land opdook werd een aantal malen op vlinderstruik gevonden. Maar ook ’s nachts is de vlinderstruik in trek.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vlinderstruik (Buddleja) is een heel goede vlinderplant. Vlinders als atalanta, kleine vos en dagpauwoog komen er graag op drinken. Zelfs de oostelijke vos, die vorige week voor het eerst in ons land opdook werd een aantal malen op vlinderstruik gevonden. Maar ook ’s nachts is de vlinderstruik in trek.

Huismoeder is vaak drinkend te vinden op vlinderstruik (foto: Kars Veling)Er zit heel veel nectar heel dicht bij elkaar en dat betekent dat effectief kan worden ‘getankt’. In korte tijd kunnen de vlinders veel voedsel binnenkrijgen zonder er veel voor te hoeven doen. Dat betekent dat ze tijd en energie over houden om zich succesvol te kunnen voortplanten.

Niet alleen voor dagvlinders is de vlinderstruik belangrijk, ook nachtvlinders komen er regelmatig op drinken, zeker in warme en wat zoele nachten. Al vanaf de schemering zijn dan de eerste huismoeders er al op te vinden. Als je op een warme zomeravond in de schemering je tuin in gaat, neem dan eens een zaklamp mee. Nachtvlinders zijn er nu erg veel en een aantal van hen kun je prima te zien krijgen op de vlinderstruiken in je tuin.
 

Witstipgrasuil (hier op Verbena) is ook op de vlinderstruik te vinden (foto: Kars Veling)De meest algemene soort is de gamma-uil. Deze trekvlinder komt in het voorjaar ons land binnen en plant zich voort. Nu in juli en augustus vliegen de nakomelingen van deze binnenkomers. Omdat gamma-uilen eigenlijk dag en nacht actief zijn en heel veel vliegen, hebben ze ook veel brandstof nodig. Daarom zie je ze vaak en veel foerageren. De vlinderstruik blijkt daar zowel overdag als ’s nachts een ideale plant voor te zijn. Nachtvlinders maken ook dankbaar gebruik van andere bloeiende planten zoals hanggeranium en liguster. Er zijn planten die zich helemaal hebben gespecialiseerd op nachtvlinders. Zo gaan teunisbloemen pas ’s avonds open en de geur van kamperfoelie wordt vooral in de avonduren verspreid om nachtvlinders te lokken die met hun lange roltong onderin de diepe kroonbuis bij de nectar kunnen komen. Maar ook op de vlinderstruik is meer te zien dan alleen gamma-uilen: ook koperuil, goudvenstertje, huismoeder, volgeling, witstipgrasuil en nog veel meer nachtvlinders zijn er op te vinden.

Bericht mede in het kader van 'Tuin als thuis', onderdeel van het programma Groen en Doen van het Ministerie van EZ.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting