gamma-uil klein

Vlinderstruik bij nacht

De Vlinderstichting
12-AUG-2008 - De vlinderstruik (Buddleja) is bekend als vlindertrekker. Overdag worden er vaak vlinders op gezien. Maar neem eens een zaklantaarn en ga ’s nachts eens kijken. U zult verbaasd staan.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 12 augustus 2008.

De vlinderstruik (Buddleja) is bekend als vlindertrekker. Overdag worden er vaak vlinders op gezien. Maar neem eens een zaklantaarn en ga ’s nachts eens kijken. U zult verbaasd staan.

De vlinderstruik is een echte kroeg voor vlinders. De bloemtrossen zijn groot en de bloempjes zitten boordevol nectar. Koolwitjes, dagpauwogen en atalanta’s zien we overdag dan ook regelmatig drinken als de struik in bloei staat.

Maar ook ’s nachts is de struik in trek. Als u om een uur of tien, op een warme nacht, met een zaklantaarn de buddleja beschijnt zult u allerlei nachtvlinders tegen kunnen komen (zie ook het filmpje op youtube onder aan de pagina). De huismoeder bijvoorbeeld is een echte snoeper, die urenlang op de bloemtrossen te zien is. Het is een grote nachtvlinder, die verspreid in heel Nederland voorkomt. De huismoeder heeft een heel lange vliegtijd, want vanaf mei tot in oktober kunt u hem tegenkomen. Als ze op de buddleja zitten hebben ze hun voorvleugels over hun ondervleugels gevouwen en dan is de fraaie ondervleugel niet goed te zien. Als ze wegvliegen of als ze net zijn gaan zitten zie je de prachtige oranje kleur met de zwarte buitenrand.

 

Een andere vast gast is de gamma-uil. Dit is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa onze kant op komt en hier dan volop te zien is. De vlinders planten zich hier voort en in augustus en september vliegen de nakomelingen van die voorjaarsvlinders. De gamma-uil is zowel overdag als ’s nachts actief. Hij staat voor de bloem stil in de lucht en drinkt zo met de lange roltong de nectar uit de bloempjes. Doordat hij steeds actief is en vrijwel constant vliegt verbruikt de gamma-uil enorm veel energie. Daarom kun je deze vlinder altijd bij drinkend bij bloemen zien, overdag en ’s nachts, om maar voldoende brandstof binnen te krijgen.

 

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Film: Arnold van Vliet, De Natuurkalender