Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Echte start elzenhooikoortsseizoen uitgesteld door kou

De Natuurkalender
3-FEB-2012 - Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de pollenconcentraties flink oplopen verder naar achteren. Deze vertraging biedt hooikoortspatiënten een langere adempauze dan verwacht.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl [land] op [publicatiedatum]

Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de pollenconcentraties flink oplopen verder naar achteren. Deze vertraging biedt hooikoortspatiënten een langere adempauze dan verwacht.

Bloei witte els (foto: Paul Busselen)De zeer hoge temperaturen in de eerste drie weken van januari zorgden ervoor dat de zeer vroege witte en zwarte elzen al in bloei werden gezien. De ontwikkeling van de elzen liep tot vorige week ongeveer een maand voor op de gemiddelde start van de bloei vijftig jaar geleden. Toen begon de bloei voor de meerderheid van de elzenbomen rond vier maart. Met de huidige matige tot strenge vorst in de nacht en temperaturen ruim onder het vriespunt overdag komt de ontwikkeling van de elzen vrijwel stil te liggen. De verwachte datum waarop de meerderheid van de bomen in bloei komt, schuift hiermee steeds verder naar achteren. Inmiddels ligt die datum op half februari in plaats van begin februari. Met de verwachte lage temperaturen de komende dagen zal deze datum steeds verder naar achteren schuiven richting de normale situatie. Het geeft hooikoortspatiënten dus, letterlijk, een langere adempauze dan verwacht.

Weinig hooikoortsklachten
Beide pollentelstations in Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, hebben de afgelopen week slechts enkele elzenpollen in de pollenval aangetroffen. De concentraties kwamen niet boven de vijf pollen per kubieke meter lucht. In de buurt van bloeiende elzen kan de concentratie hoger liggen maar in zijn algemeenheid zullen de hooikoortsklachten als gevolg van elzenpollen nog laag zijn. De gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl lag de afgelopen dagen rond de drie en liep op woensdag 1 februari terug tot de waarde twee. Hooikoortspatiënten registreren op Allergieradar.nl de mate van hooikoortsklachten aan ogen, longen en neus op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale klachten).

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender en Allergieradar.nl
Foto: Paul Busselen, KU Leuven