Natuurbericht in 2011

De Natuurkalender
8-JAN-2012 - Ook in 2011 hield Natuurbericht.nl u op de hoogte van het wel en wee van de Nederlandse natuur. Het aantal websitebezoekers lag in 2011 42 procent hoger dan in 2010. Hieronder enkele wetenswaardigheden over Natuurbericht.nl in 2011.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Ook in 2011 hield Natuurbericht.nl u op de hoogte van het wel en wee van de Nederlandse natuur. Het aantal websitebezoekers lag in 2011 42 procent hoger dan in 2010. Hieronder enkele wetenswaardigheden over Natuurbericht.nl in 2011.

Meest gelezen natuurbericht: Wit hert dat waarschijnlijk een ontsnapt damhert was (foto: Bianca Kobus)Dagelijks bericht Natuurbericht.nl over wat zich op dat moment afspeelt in de Nederlandse natuur. Rond de twintig organisaties schrijven regelmatig of zo nu en dan over wat ze zien gebeuren. In 2011 publiceerden we 827 berichten. Ruim meer dan de twee berichten per dag die we in ieder geval graag willen schrijven. Wel hebben we eind 2011 besloten om in principe geen natuurberichten meer te publiceren op zaterdag. De financiering voor Natuurbericht.nl is in 2011 gestopt, waardoor het voor de betrokken organisaties moeilijker is geworden om met regelmaat natuurberichten te schrijven. We zijn dan ook hard op zoek naar nieuwe financiering en financiers. Mocht u mogelijkheden zien, dan kunt u contact opnemen met Arnold van Vliet. Ook is het mogelijk Natuurbericht.nl financieel te steunen met een donatie.

Top-5
De top-5 van meest gelezen berichten van 2011 was:

  1. Een wit hert in Nederland
  2. Eerste wolf in Nederland?
  3. Zeer zeldzame gelobde melde lift mee met Zandmotor
  4. Een orka in de grond
  5. Reuze meerval aan zeezijde Haringvliet

De nummer 1 werd meer dan 25.000 keer gelezen. Een nieuw record! Gemiddeld werd elk bericht 3287 maal gelezen. Een stijging van 68 procent ten opzichte van 2010. Bovendien werden alle berichten vaker dan duizend keer gelezen. Dat was in vorige jaren nog niet het geval.

Mogelijk eerste wolf in Nederland (foto: Desiree Versteeg)Het meest werden berichten over vogels geschreven: 178 keer. Vervolgens over planten: 130 keer; zoogdieren: 84 keer en insecten+: ook 84 keer. Vooral zoogdierberichten worden goed gelezen. Een wit hert gevonden of een wolf gezien? Een orka in de grond? U wilt het graag weten. Daarna komen de ‘enge beestjes’ van Insecten+. Insecten in huis, wespen, teken en eikenprocessierupsen. Blijkbaar leest u liever over de enge beestjes dan over de lieflijke of de nuttige, zoals vlinders, libellen en bijen. En, wat uit de top-5 natuurlijk duidelijk blijkt, u houdt van het ongewone.

Ook worden berichten goed opgepakt door de andere media. Wekelijks vinden meerdere berichten hun weg naar kranten, internet, tv en radio.

Natuurbericht.be
Sinds vrijdag 8 juli 2011 kunnen ook onze zuiderburen bijblijven op het gebied van natuurnieuws. Op die dag is Natuurbericht België van start gegaan. Lees hier het verslag over het eerste trimester Natuurbericht.be. Belgische berichten die voor Nederland interessant zijn, nemen we ook over op de Nederlandse site, en andersom.

Tekst: Wichertje Bron, Sara Mulder en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Bianca Kobus; Desiree Versteeg