wolf in Nederland

Opzienbarende preview van natuurfilm WOLF

Stichting IFAW
21-AUG-2021 - Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Dat is zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. In februari volgend jaar komt de opzienbarende natuurfilm WOLF uit in de bioscoop en het filmtheater. Deze film staat geheel in het teken van de terugkeer van de wolf. IFAW is een van de partners bij de ontwikkeling van deze film.

Voor de film heeft regisseur Cees van Kempen meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen van onder bioscoop Nederland en Duitsland om het leven van de wolf minutieus vast te leggen. Niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk verzorgt de voice-over bij WOLF. Onlangs werd de eerste filmteaser vrijgegeven.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Teaser WOLF (Bron: M&N Media Group)

Feiten over de wolf

Regisseur Cees van Kempen werkte de afgelopen vier jaar aan zijn film WOLF en heeft daarbij meer wolven voor zijn camera gehad dan wie dan ook. Op 13 augustus was het ‘International Wolf Day’ en deze dag stond in het teken van de wolf. Hierom formuleerde Cees vijf interessante feiten over de wolf:

  1. Wolven leven in een hechte familieband. Een roedel, zo heet een wolvenfamilie, lijkt verrassend veel op een mensenfamilie: een moeder en vader aan het hoofd en meestal een aantal jongen van vorig jaar die als ‘pubers’ meehelpen bij het grootbrengen van de kroost van dit jaar.
  2. Vader en moeder wolf zijn de meest ervaren jagers binnen de roedel. Moeder wolf blijft daarom niet voortdurend bij de jongen, zelfs niet als ze die nog zoogt. Haar rol bij de jacht is daarvoor te belangrijk.
  3. Natuurlijk wordt er wel goed op de jongen gepast. Die taak wordt gedelegeerd aan een of meerdere van de oudere jongen, die het jaar ervoor zijn geboren. Deze jonge dieren worden jaarlingen genoemd.
  4. Wolven en alle honden zijn ondersoorten van dezelfde soort: Canis lupus. Niet vreemd dus dat ze ook veel eigenschappen delen. Wij hebben het over ‘zo trouw als een hond’. Maar je kunt ook zeggen ‘zo trouw als een wolf.’ De trouw van een wolf aan zijn roedel is namelijk net zo groot.
  5. Net als honden hebben ook wolven soms de neiging om achter schapen aan te gaan. Daar kan de wolf natuurlijk niets aan doen. Het hoort bij zijn jachtinstinct. Het is aan ons om onze schapen daartegen te beschermen.

Wat doet IFAW voor de wolf in Nederland?

IFAW (International Fund for Animal Welfare) zet zich in voor de wolf in Nederland. In samenwerking met schapenhouders geeft IFAW in Nederland en Duitsland voorlichting over kuddebeschermingshonden. Het blijkt namelijk dat voorlichting en goede bescherming van landbouwdieren conflicten met de wolf kan voorkomen. Directeur IFAW Nederland Joep van Mierlo zegt hierover: "Wij zetten ons al jaren in om een goede terugkeer van de wolf mogelijk te maken. De terugkeer van de wolf leverde in Nederland discussies op. IFAW werkt wereldwijd constructief aan oplossingen in conflicten tussen mensen en wilde dieren. In Nederland vragen wij beleidsmakers om zich beter voor te bereiden op de aanwezigheid van wolven. De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Het zal bijdragen aan een ecologisch onderbouwd en politiek gedragen beleid." 

De film WOLF is een productie van Ispida Wildlife Productions B.V.
Distributie in de bioscoop en het filmtheater wordt verzorgd door M&N media Group.

Tekst: IFAW/Cees van Kempen
Foto: Cees van Kempen
Film: IFAW