Succesvol broedseizoen voor Friese grutto's

9-JUL-2012 - In het weidevogelgebied de Heanmar bij Koudum (Zuidwest-Friesland) zijn het afgelopen broedseizoen veel jonge grutto’s vliegvlug geworden. Dat betekent dat ze stukjes kunnen vliegen. Van de ruim negentig broedparen zijn er ongeveer van tachtig de jongen vliegvlug. Dat is een bijzonder hoog aantal.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In het weidevogelgebied de Heanmar bij Koudum (Zuidwest-Friesland) zijn het afgelopen broedseizoen veel jonge grutto’s vliegvlug geworden. Dat betekent dat ze stukjes kunnen vliegen. Van de ruim negentig broedparen zijn er ongeveer van tachtig de jongen vliegvlug. Dat is een bijzonder hoog aantal.

Opgegeten
Grutto met kuikens (foto: Danny Ellinger)Het succes van de West-Friese grutto's is mede te danken aan de geringe predatie. Dat wil zeggen dat weinig jonge grutto’s zijn opgegeten door andere dieren. De vogels zijn geïnventariseerd door vaste vrijwilligers. Het ruim 110 hectare grote gebied wordt al meer dan dertig jaar door Staatsbosbeheer beheerd.

GPS-loggers
De grutto's zijn ook onderdeel van het onderzoeks door Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen. Twee oudergrutto’s zijn met GPS-loggers uitgerust om hun vliegbewegingen te volgen. Opvallend was dat de ouders tijdens het grootbrengen van de jongen uitstapjes maakten, bijvoorbeeld naar het nabij gelegen IJsselmeer. Met de jongen bleven ze binnen een straal van 150 meter van het nest, een teken van prima omstandigheden om op te groeien.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Danny Ellinger