Wielewaal

Kwetsbare wielewaal voelt zich thuis in het Eerder Achterbroek

17-MEI-2012 - De wielewaal wordt steeds zeldzamer in Nederland. Gelukkig hoorde een boswachter van Natuurmonumenten vorige week het typerende melodieuze lentedeuntje. Hij telde zeven wielewalen in het Eerder Achterbroek.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De wielewaal wordt steeds zeldzamer in Nederland. Gelukkig hoorde een boswachter van Natuurmonumenten vorige week het typerende melodieuze lentedeuntje. Hij telde zeven wielewalen in het Eerder Achterbroek.

Wielewaal (foto: Wikipedia)Waar de wielewaal in 1950 nog bekend stond als algemene bosvogel, staat hij nu op de rode lijst. Dat betekent dat de vogel in aantal hard achteruit gaat. Gelukkig lijkt de wielewaal zich binnen de beslotenheid, de rust en de hoeveelheid en diversiteit aan oude bomen van het Eerder Achterbroek, thuis te voelen.

De kans om een wielewaal te zien is klein ondanks zijn opvallende knalgele verenkleed en gitzwarte vleugels. Hij verkiest namelijk een leven hoog in de kruinen van loofbomen en vliegt bovendien hoog en razendsnel.

Typerend geluid
Horen kun je hem wel, want het typerende deuntje kennen we allemaal, al is het maar door het bekende kinderliedje (Kom mee naar buiten allemaal! Dan zoe-ken wij de wiehiehielewaal …). Beluister het geluid op de website van de Vogelbescherming.

Zomergast
Wist je dat het vrouwtje een nest in de vork van een boom maakt? Zij vlecht grashalmen met bast tot een solide fundering. De wielewaal is een zomergast in Nederland. De eerste vogels komen eind april aan. Rond augustus en september verlaten ze ons land weer voor het warmere zuiden.

Wandelen in het Eerder Achterbroek
Zelf de Wielewaal horen? Kom een wandeling maken in het originele kampenlandschap van het Eerder Achterbroek. Na de wandeling kun je genieten een ijsje bij Boerderij De Meulenhorst.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Dixi, GNU-licentie