Levendbarende hagedis zoekt het hogerop om op te warmen in de zon

Levendbarende hagedis ontdekt in Bergherbos

11-JUN-2012 - Voor het eerst is hij waargenomen in het Bergherbos (Gld): de levendbarende hagedis. Vrijwilligster Ineke Schaars zag zelfs twee van deze reptielen rond de Hulzenberg, in het zuidelijk deel van het Bergherbos.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Voor het eerst is hij waargenomen in het Bergherbos (Gld): de levendbarende hagedis. Vrijwilligster Ineke Schaars zag zelfs twee van deze reptielen rond de Hulzenberg, in het zuidelijk deel van het Bergherbos.

Levendbarende hagedis (foto: Richard Struijk)Al vele jaren doet vrijwilligster Ineke Schaars reptielenonderzoek in het Bergherbos. Tijdens een van haar inventarisatierondes half mei deed zij een bijzondere vondst. Ze zag twee levendbarende hagedissen. Het is voor het eerst dat deze soort in het Bergherbos is gezien. Ineke slaagde erin om mooie foto's van de dieren te maken.

Vierde reptiel
De hagedissen zaten op een klein heideveldje bij de Hulzenberg, waar veel bochtige smele, een grassoort, groeit. Het is de vierde reptielensoort die in het Bergherbos is gespot, naast de zandhagedis, de hazelworm en de gladde slang. Een bijzondere vondst dus!

Goed voor reptielen
Natuurmonumenten probeert de leefomstandigheden voor de reptielen in het Bergherbos te optimaliseren, en heeft daarvoor heidevelden verbeterd, uitgebreid en met elkaar verbonden. Deze ‘reptielencorridor’ helpt de reptielen andere geschikte leefgebieden te bereiken. Vrijwilligers houden de reptielencorridor open door bijvoorbeeld jonge boompjes te verwijderen. Ook wordt het gebied af en toe begraasd door schapen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Richard Struijk, RAVON