bever molsbroek

Bever duikt op in Lokeren

13-JUN-2012 - Na de verovering van Vlaams-Brabant en Antwerpen, zet de Bever zet zijn opmars vanuit het oosten nu ook in Oost-Vlaanderen verder. De succesvolle voortplanting vorig jaar in Vlassenbroek (Dendermonde) krijgt navolging in het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren waar het grootste knaagdier van Europa recent opdook.

Bericht uitgegeven door vzw Durme [land] op [publicatiedatum]

Na de verovering van Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen, zet de Bever zet zijn opmars vanuit het oosten nu ook in Oost-Vlaanderen verder. De succesvolle intrede van de Bever vorig jaar in Vlassenbroek (Dendermonde) krijgt navolging in het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren waar het grootste knaagdier van Europa recent opdook.

Het Molsbroek is een 80 ha groot waterrijk gebied, nabij het centrum van Lokeren, dat wordt beheerd door natuurvereniging vzw Durme. Het gebied vormt een ideaal leefgebied voor de Bever (Castor fiber): ontoegankelijke sloten en waterpartijen wisselen zich af met broekbossen en rietvegetaties. Het dier kan er genieten van alle rust en ruimte aangezien het Molsbroek voor wandelaars en fietsers enkel toegankelijk is langs de dijk die rondom het gebied loopt. Het verschijnen van de Bever is een bijzonder teken dat wijst op de ecologische waarde van het Molsbroek, dankzij het aangepaste waterpeil in een rustig, ontoegankelijk moerasgebied.

Na een lange afwezigheid, dook de Bever nu ook op in Molsbroek (foto: Kristijn Swinnen)

Nadat afgelopen winter knaagsporen deden vermoeden dat er een Bever aanwezig was in het gebied, werd een cameraval geplaatst door Kristijn Swinnen, die wetenschappelijk onderzoek voert naar de verspreiding van bevers in Vlaanderen. Het bewijs liet niet lang op zich wachten. Een volwassen Bever liet zich in het Molsbroek op de gevoelige plaat vastleggen. Bezoekers van het natuurreservaat die hopen 'de platstaart' waar te nemen, zijn er echter aan voor de moeite. De bever leeft voornamelijk 's nachts en voedt zich uitsluitend met plantaardig materiaal op rustige plekken midden in het reservaat.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Toch is dit niet het eerste bewijs van Bever in de buurt van het Molsbroek. Een historische vondst van een dijbeenfragment van ongeveer twaalfduizend jaar geleden toonde de vroegere aanwezigheid van een Bever al aan. Dit exemplaar, dat in het bezoekerscentrum tentoongesteld ligt, laat zich iets gemakkelijker bekijken tijdens de openingsuren (dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur en in het weekend van 14 tot 18 uur).

Tekst: Thomas Van Lancker & Leen De Laender (Natuurvereniging vzw Durme) en Kristijn Swinnen (Universiteit Antwerpen).
Foto en film: Kristijn Swinnen