Rosse woelmuis

Goed voorjaar voor rosse woelmuizen in het bos

Zoogdiervereniging
7-MEI-2012 - Dit voorjaar zijn er veel rosse woelmuizen in het bos. Er komen veel zichtwaarnemingen binnen, omdat deze muizen overdag ook actief zijn. De rosse woelmuis kun je op zicht herkennen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Dit voorjaar zijn er veel rosse woelmuizen in het bos als gevolg van de goede beukenmast van afgelopen herfst. Er komen veel zichtwaarnemingen binnen, omdat deze muizen overdag ook actief zijn. De rosse woelmuis kun je op zicht herkennen.

Een onderzoek met vallen op de Veluwezoom liet zien dat er nu ook veel bosmuizen in onze bossen zijn. Maar die worden weinig gemeld, simpelweg omdat ze overdag niet actief zijn. Rosse woelmuizen zie je wel overdag.

Rosse woelmuis (foto: Wesley Overman)

Het grote aantal rosse woelmuizen en bosmuizen is een gevolg van de goede beukenmast in de herfst van vorig jaar; veel volle beukennootjes dus. De muizen in het bos profiteren daar nu nog van. Een medewerker van de Zoogdiervereniging zag enkele dagen geleden een rosse woelmuis een jonge kiemplant van een beuk uitgraven en opeten in Park Brakkenstein, bij Natuurplaza.

Tekst: Johan Thissen, Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman