moeraswespenorchis

Nieuwe plek van zeldzame orchidee in Vlietlanden

2-AUG-2012 - Boswachter Guus van Oostwaard vond een nieuwe groeiplek van ongeveer 50 moeraswespenorchissen in de Vlietlanden. Dat is een zeer mooie vondst, want deze bloemen zijn zeer zeldzaam in Nederland.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Boswachter Guus van Oostwaard vond een nieuwe groeiplek van ongeveer 50 moeraswespenorchissen in de Vlietlanden. Dat is een zeer mooie vondst, want deze bloemen zijn zeer zeldzaam in Nederland.

Lokstoffen voor wespen
Moeraswespenorchis (foto: Paul Busselen)De mooie orchidee dankt zijn naam aan het vele bezoek van wespen. De bloem lokt wespen door lokstoffen af te geven. De wesp probeert met de bloem te paren waardoor het stuifmeel op zijn lichaam krijgt. Dat geeft hij bij een volgende bloem weer af. Zo wordt deze soort bestoven. Ook zweefvliegen, kevers en mieren bezoeken de bloem regelmatig.

Geduld nodig
De orchidee komt buiten duingebieden zelden voor. Boswachter Guus van Oostwaard: ‘We hebben de afgelopen jaren op de Vlietlanden geëxperimenteerd met het beheer. Er wordt gezocht naar de beste manier om zoveel mogelijk bijzondere planten terug te krijgen. Voor het beheer is veel geduld nodig en het is dus geweldig mooi om op zo’n stuk nu weer een nieuwe groeiplaats van de bijzondere orchidee te vinden!’

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Paul Busselen, KU Leuven