Epipactis palustris. Moeraswespenorchis

Weer terug in de IJsselvallei

1-OKT-2011 - In de IJsselvallei zijn drie soorten gevonden die daar al decennia lang niet gezien waren. Dat goede nieuws meldt Natuurmonumenten.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de IJsselvallei zijn drie soorten gevonden die daar al decennia lang niet gezien waren. Dat goede nieuws meldt Natuurmonumenten.

Grote wolfsklauw (foto: Saxifraga-Willem van Kruijsbergen)Zijn naam is wat woest voor zo'n zeldzame, bescheiden plant: de wolfsklauw. Toch heeft hij er wat van weg. Met een beetje fantasie zie je zelfs de toppen van de stelen voor nagels aan.

De wolfsklauw is een van de drie zeldzame soorten die decennia lang niet gezien waren in de IJsselvallei, maar die weer terug zijn. Goed nieuws dus uit dit mooie gebied in Gelderland.

Veeleisende schoonheid
De meest bijzondere waarneming was de moeraswespenorchis. Een prachtig orchideetje met wit op de 'onderlip'. Een kieskeurige plant bovendien: de standplaats moet zonnig zijn, nat en schraal, met flink wat kwelwater. Dat de moeraswespenorchis het naar zijn zin heeft in de IJsselvallei, is een teken dat de omstandigheden er goed zijn en het beheer zijn vruchten afwerpt.

Moeraswespenorchis (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)

Druppelende kraan
Moerassprinkhaan (foto: Saxifraga-Rudmer Zwerver)Ten slotte werd in de IJsselvallei een bijzondere sprinkhaan gezien: de moerassprinkhaan. Het is een flinke jongen - tot bijna vier cm lang! - die in vochtige schrale hooilanden en vochtige heidegebieden leeft. Herkenbaar aan de mooie knalrode strepen op de springpootjes. En aan het bijzondere, hoog tikkende geluid: het is alsof je een kraan hoort druppelen op het aanrecht.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Jan van der Straaten, Rudmer Zwerver, Saxifraga