Eikelmuis

West-Vlaanderen in de bres voor de Eikelmuis

11-OKT-2013 - De Eikelmuis is in Vlaanderen de enige slaapmuizensoort met een groot verspreidingsgebied. Ze heeft er een voorkeur voor kleinschalig landschap met ruigtes, met veel fruit en met rotsachtige structuren en je vindt ze over de volledige lengte van de taalgrens. En toch staan alle indicatoren voor de soort op rood. Provincie West-Vlaanderen springt in de bres voor de tuinslaper.

Bericht uitgegeven door Zoogdierenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen [land] op [publicatiedatum]

De Eikelmuis is in Vlaanderen de enige slaapmuizensoort met een groot verspreidingsgebied. Ze heeft er een voorkeur voor kleinschalig landschap met ruigtes, met veel fruit en met rotsachtige structuren en je vindt ze over de volledige lengte van de taalgrens. En toch staan alle indicatoren voor de soort op rood. Provincie West-Vlaanderen springt in de bres voor de tuinslaper.

Eikelmuizen worden veel minder vaak opgemerkt dan vroeger en ze zijn van een algemeen voorkomende cultuurvolger in een heuse zeldzaamheid veranderd. In West-Vlaanderen, waar de soort het lokaal wel nog goed doet, hebben ze begrepen dat het alle hens aan dek is als we deze soort niet uit Vlaanderen willen zien verdwijnen.
Een kaneelbruine vacht en een masker met een dikke oogstreep: een Eikelmuis kan je niet missen. Maar het gaat niet zo goed met de slaapmuis.(foto: Maarten Jacobs)
Daarom stapte ook Provincie West-Vlaanderen enkele jaren geleden mee in een grensoverschrijdende campagne rond de bescherming van de Eikelmuis. Vier jaar lang werkten vrijwilligers en professionelen uit West-Vlaanderen, Henegouwen en het Franse département du Nord concrete beschermingsmaatregelen uit voor de soort. Tijdens het eikelmuissymposium van 14 september in Kortrijk maakten medewerkers uit de streek, samen met eikelmuisonderzoekers uit binnen- en buitenland, het bilan op van de inspanningen. Tegelijk zetten ze samen de krijtlijnen uit voor de toekomst en werd een eikelmuistuin, de tweede voor de streek, geopend.
Onderzoekers en vrijwilligers uit binnen- en buitenland vonden elkaar in Kortrijk voor het eikelmuissymposium. (foto: Johan Staelens )

Op het symposium werden engagementen aangegaan door de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen om samen met de huidige projectpartners inspanningen te blijven leveren voor de soort. Nu de aanwezigheid van de soort in de streek grondig in kaart is gebracht is, is het van prioritair belang om de verspreide restpopulaties zo goed mogelijk aan elkaar te sluiten en de soort opnieuw de ruimte te geven die ze nodig heeft. Ook na het project kunnen zowel de Provincie als de stad hiervoor blijven rekenen op samenwerking met de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt, die naast de inspanningen voor de soort op het terrein de toestand ook op de voet blijft volgen via nestkastmonitoring.

Johan Staelens en Mario Desloovere van de Zoogdierenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen samen met Peter Norro van de Provincie West-Vlaanderen bij de inhuldiging van de nieuwe Eikelmuistuin in Kortrijk (foto: Johan Staelens)

Meer informatie over de Eikelmuis, haar vereisten en handige tips om je tuin eikelmuisvriendelijker in te richten, vind je op www.zoogdierenwerkgroep.be. Voor vragen over de Eikelmuizen in Zuid-West-Vlaanderen, kan je terecht bij Johan Staelens, Zoogdierenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen (0478959056).

Tekst: Frank Huysentruyt, Zoogdierenwerkgroep
Foto's: Johan Staelens & Maarten Jacobs