Ringslang

Zuid-Hollandse ringslang steekt provinciegrens Utrecht over

Stichting RAVON
29-MEI-2013 - De ringslang is niet meer weg te denken uit het Zuid-Hollandse polderlandschap. Op tal van plaatsen duikt de soort op. Voor het eerst is een Zuid-Hollandse ringslang nu de provinciegrens met Utrecht overgestoken. Dat blijkt uit een waarneming van een ringslang in Ruigeweide, gelegen tussen Reeuwijk en Oudewater.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

De ringslang is niet meer weg te denken uit het Zuid-Hollandse polderlandschap. Op tal van plaatsen duikt de soort op. Voor het eerst is een Zuid-Hollandse ringslang nu de provinciegrens met Utrecht overgestoken. Dat blijkt uit een waarneming van een ringslang in Ruigeweide, gelegen tussen Reeuwijk en Oudewater.

De Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland houdt zich onder andere bezig met het verzamelen van verspreidingsgegevens. Naast veldwerk interviewen ze ook wandelaars en aanwonenden. En met succes. Zeer regelmatig komen er op deze manier nieuwe verspreidingsgegevens boven water. De ringslang is namelijk zeer mobiel en lijkt bebouwing niet te schuwen.

Ringslang (foto: Richard Struijk)

Zo kwam er een ringslangwaarneming binnen vanuit Ruigeweide, gelegen tussen Reeuwijk en Oudewater. In 2011 is hier een dier in een vijver gezien. Hoewel ringslangen eerder op enkele tientallen meters afstand van de provinciegrens zijn waargenomen, was dit het allereerste exemplaar uit de Zuid-Hollandse ringslangpopulatie die de provinciegrens is overgestoken. De ringslang is vrijwel zeker afkomstig uit het Reeuwijkse Plassengebied. Het lijkt erop dat de soort haar areaal in Zuid-Holland de komende decennia verder zal gaan uitbreiden.

Tekst: Richard Struijk & Arjan van der Lugt, Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland
Foto: Richard Struijk, RAVON