jonge kerkuilen. De bovenste twee zijn ongeveer negen weken oud; de onderste iets jonger

Kerkuilskuikens in de Zwaakse Weel kiezen luchtruim

13-SEP-2012 - De jonge kerkuilen in het infopunt de Zwaakse Weel (ZL) van Natuurmonumenten waren de afgelopen weken druk in de weer met hun eerste vliegoefeningen. Nu zijn ze definitief vertrokken uit het nest.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De jonge kerkuilen in het infopunt de Zwaakse Weel (ZL) van Natuurmonumenten waren de afgelopen weken druk in de weer met hun eerste vliegoefeningen. Nu zijn ze definitief vertrokken uit het nest.

Kerkuilen in beeld
Dit jaar is voor het eerst het leven van het kerkuilengezin in de Zwaakse Weel goed te volgen geweest. Vrijwilligers hebben een webcam geplaatst in de nok van het infopunt waar de uilen broeden.

Jonge kerkuilen (foto: Koos Dansen)

Groot gezin
Aanvankelijk leek het gezin behoorlijk groot te worden. Moeder had maarliefst zes eieren gelegd. Uiteindelijk zijn er drie jongen grootgebracht, geringd en uitgevlogen. Eén eitje is nooit uitgekomen.

Harde kanten
Ook de harde kant aan het grootbrengen van een nest uilskuikens was te volgen via de webcam. Twee van de vijf uitgekomen uilskuiken zijn van de een op de andere dag verdwenen. De kans is groot dat zij zijn opgegeten door hun broertjes en zusjes. Dit gebeurt vaker bij kerkuilen. Na de leg van het eerste ei beginnen zij namelijk gelijk met broeden. Hierdoor kan de leeftijd van de uilen enkele weken verschillen. De kleinste uilen kunnen soms ten prooi vallen aan de oudere kuikens.

Op eigen benen
Als de kerkuilen drie a vier maanden zijn, worden ze door de moeder uit het nest verjaagd. Ineens moeten ze zelf naar voedsel zoeken. Wanneer de ervaring mist, is dit geen eenvoudige klus. De sterfte onder de jongen is dan ook het grootst in deze leeftijdscategorie.

Tweede legsel?
De webcam in het infopunt brengt nog dagelijks het leven van de kerkuilen in beeld. Het is duidelijk te zien dat de jongen uit het nest zijn vertrokken. Er is nog wel een volwassen kerkuil aanwezig in het nest. Als dit de moeder is, bestaat er een kleine kans dat ze aan een tweede leg gaat beginnen. Wanneer er voldoende voedsel, zoals muizen, aanwezig is in de omgeving kunnen de kerkuilen in principe het hele jaar door broeden.

Kerkuilen-soap in het infopunt
Niet alleen de boswachters hebben dagelijks het wel en wee van het kerkuilengezin gevolgd. Ook vele bezoekers hebben gekeken naar de donskuikens. Er was zelfs een vast clubje dat soms dagelijks onder het genot van een kopje koffie uit de automaat op een stoel voor de webcam een half uurtje naar de kerkuilensoap kwam kijken.

Kom langs in het infopunt!
Benieuwd of de kerkuil aan haar tweede legsel begint? In het infopunt is de webcam dagelijks te volgen. Het infopunt is geopend tussen 9.00 en 20.00 uur. Je kunt hier ook terecht voor informatie over het natuurgebied, een kopje koffie of thee of een toiletbezoek.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Koos Dansen