Grauwe klauwier

Broedsucces grauwe klauwier op Voorstonden

1-SEP-2012 - Dit jaar heeft de grauwe klauwier gebroed op Voorstonden en er drie jongen grootgebracht. Een natuursucces voor het bijzondere landgoed in de IJsselvallei.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Dit jaar heeft de grauwe klauwier gebroed op Voorstonden en er drie jongen grootgebracht. Een natuursucces voor het bijzondere landgoed in de IJsselvallei.

Grauwe klauwier (foto: Janus Verkerk)Landgoed Voorstonden met zijn in oude luister herstelde parkbos is een plezier om doorheen te wandelen. Dat de zeldzame grauwe klauwier zich er ook thuisvoelt, maakt het natuurgebied extra bijzonder. Symen Deuzema van Sovon Vogelonderzoek Nederland spotte de vogel. Hij denkt dat de grauwe klauwier volgend jaar weer zal broeden op Voorstonden. De omstandigheden zijn er goed: “Voorstonden is een gevarieerd en kleinschalig landgoed met hier en daar een poel, waar Natuurmonumenten de graslanden gefaseerd en later maait.” Maar eerst vliegt de vogel naar Afrika om te overwinteren.

De grauwe klauwier

  • houdt van ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jonge bomen
  • eet grote insecten als kevers, bijen en hommels
  • eet ook hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels

De klauwier heeft zijn naam te danken aan zijn gewoonte om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken. Met zijn grijze kop, roodbruine rug en de zwarte oogstreep - als een ‘Zorromasker’- is het mannetje van de grauwe klauwier een opvallende en goed herkenbare verschijning.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Janus Verkerk, Saxifraga