Na Eurobirdwatch komt goede trek

Sovon Vogelonderzoek Nederland
12-OKT-2012 - De Nederlandse deelnemers aan de Eurobirdwatch op 7 oktober hadden dikke pech. Een storing zorgde in de ochtend voor slechte trekomstandigheden. In de middag klaarde het deels op. Dat er toen nog heel wat vogels op de wieken gingen, geeft aan dat de trekdrang groot was.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

De Nederlandse deelnemers aan de Eurobirdwatch op 7 oktober hadden dikke pech. Een storing met veel regen trok langzaam over het land en zorgde vooral in de ochtend voor slechte trekomstandigheden. In de middag klaarde het in een deel van het land op. Dat er toen nog heel wat vogels op de wieken gingen, geeft aan dat de trekdrang groot was.

Aalscholvertrek over De Horde, Lopik (foto: Arjan Boele)De volgende dag, zondag 8 oktober, waren de trekomstandigheden prima. Veel zon, weinig wind, en ook nog eens een beetje bewolking om hoog vliegende vogels te kunnen onderscheiden. Tientallen trektelposten waren die dag bezet door ervaren vogelaars die urenlang noteerden wat ze aan overtrekkende vogels zagen. Het aantal tellers was kleiner dan een dag eerder bij de Eurobirdwatch, maar het aantal vogels in de meeste gevallen veel hoger.

Zo werden er ruim tweemaal zo veel Vinken gezien (bijna 90.000, tegen 41.000 een dag eerder), met aantallen tot zesduizend per telpost. Vooral de telposten in de zuidoostelijke helft van het land werden goed bedeeld.

Aalscholvers profiteerden eveneens van de opgeklaarde weersomstandigheden (bijna 40.000, tegen 6.900 tijdens de Eurobirdwatch). Telposten in het midden (onder andere wegtrek vanuit het IJsselmeergebied) en oosten van het land (Deense en Duitse vogels) zagen de meeste Aalscholvers. De druk was blijkbaar zo hoog dat ze al in het duister begonnen te vliegen.

Het aantal Spreeuwen was viermaal zo groot (145.000 tegen 35.000), maar bij Boerenzwaluwen scheelde het maar weinig (6.700 tegen 5.900).

Spreeuwen (foto: Luc Hoogenstein)

De dagen erna bleven de trekomstandigheden goed en hield de trekstroom aan, althans dat was op radarbeelden te zien. De trektellers aan de grond werden echter regelmatig geconfronteerd met strakblauwe luchten waarin hoog vliegende vogels maar moeilijk te vinden zijn. Een paradox die zich wel vaker voordoet: niet altijd is sterke vogeltrek vanaf de grond waarneembaar.

Zie voor dagelijkse resultaten van trektellingen www.trektellen.nl.

Tekst: John van Betteray, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Arjan Boele; Luc Hoogenstein, Saxifraga