Disco op het strand

Ecomare
12-DEC-2012 - Felblauwe, bijna lichtgevende streepjes op een grauwbruine sliert zeewier. Het is een discoschelpje: een ovaal schelpje, groenbruin gekleurd als het wier waarop het leeft. Door de gekleurde ‘discostreepjes’ valt het toch op. De afgelopen weken spoelde veel riemwier aan op de Nederlandse kust. Met veel geluk kun je dan discoschelpjes vinden op het strand.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Felblauwe, bijna lichtgevende streepjes op een grauwbruine sliert zeewier. Het is een discoschelpje: een ovaal schelpje, groenbruin gekleurd als het wier waarop het leeft. Door de gekleurde ‘discostreepjes’ valt het toch op. In november spoelde veel riemwier aan op de Nederlandse kust. Met veel geluk kun je dan ook discoschelpjes vinden op het strand.

Lifters
Discoschelpje (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)Onder het hoedje van de schelp zit het schelpdiertje met zijn zuigvoet vast aan lange slierten riemwier. Met een rasptongetje graast hij er algen van af. Op plaatsen met veel riemwier vind je dus ook discoschelpjes. Maar in Nederland groeit nauwelijks riemwier. Alleen na stormen komt het vanuit het Kanaal op onze stranden terecht. En heel soms, als je veel geluk hebt, vind je dan een discoschelpje dat meegelift is naar het noorden. Ecomaremedewerkster Sytske Dijksen vond er al één. Maar zat het vast op riemwier? Nee, ze vond het schelpje op een stuk plastic. Wat het daar nu te zoeken had…? 

Discoschelpje (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over riemwier.

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis