Otter

Otter steekt over naar Oostvaardersplassen

23-SEP-2013 - Het is nu écht zeker, de otter zit in de Oostvaardersplassen. Op één van de camera's van de rubriek 'Overstekend Wild' van VARA Vroege Vogels is te zien hoe een otter onder het spoor de Oostvaardersplassen binnenloopt. In januari was de otter al gefilmd, maar uit deze nieuwe beelden en een waarneming uit het veld van twee weken terug blijkt dat de otter de Oostvaardersplassen structureel bezoekt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het is nu écht zeker, de otter zit in de Oostvaardersplassen. Op één van de camera's van de rubriek 'Overstekend Wild' van VARA Vroege Vogels is te zien hoe een otter onder het spoor de Oostvaardersplassen binnenloopt. In januari was de otter al gefilmd, maar uit deze nieuwe beelden en een waarneming uit het veld van twee weken terug blijkt dat de otter de Oostvaardersplassen structureel bezoekt.

"We zijn ontzettend blij met de komst van de otter. We hebben er lang op moeten wachten, maar dit zoogdier zal een toevoeging zijn aan een rijk ecosysteem," zegt boswachter van Staatsbosbeheer Jan Griekspoor. "We hebben een lat geplaatst in een waterafvoer waardoor de nieuwsgierige otter het gebied kan betreden. Dit laat zien dat een kleine aanpassing een groot succes kan betekenen."

Otter (foto: Mark Zekhuis)

Volgens otterexpert Freek Niewold maakt de otter een goede kans in de Oostvaardersplassen: "De otter is een echte viseter en heeft natuurlijke oevers nodig met hout. Hij is op gelegenheid ook een kuiken- en eierdief, waardoor hij invloed kan hebben op vogelkolonies in het gebied. Bij voortplanting is dekking door bosschages nodig voor vrouwtjes die jongen krijgen," Of de otter zich zal gaan voortplanten in de Oostvaardersplassen zal in de toekomst moeten blijken. Maar dat hij invloed zal gaan hebben op het gebied is zeker.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Otter loopt onder het spoor de Oostvaardersplassen binnen (film: Vroege Vogels)

Omdat 'De Nieuwe Wildernis' in première gaat staat deze week de uitzending van Vroege Vogels geheel in het teken van de Oostvaardersplassen.

Vroege Vogels TV: dinsdag 24 september 2013 19.20 op Nederland 2
Overstekend Wild: volg de webcams tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en natuurgebied Planken Wambuis

Bron: Vroege Vogels
Foto: Mark Zekhuis: Saxifraga