Kolgans

Duizenden kolganzen in de Nieuwkoopse Plassen

4-DEC-2012 - Op dit moment zijn er duizenden kolganzen in en rond de Nieuwkoopse Plassen te zien. In het plassengebied vinden de vogels voedsel en rust om de winter door te komen. Bij zonsopgang stijgen de dieren massaal op uit de Groene Jonker om in de omgeving voedsel te gaan zoeken; een spectaculair gezicht!

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op dit moment zijn er duizenden kolganzen in en rond de Nieuwkoopse Plassen te zien. In het plassengebied vinden de vogels voedsel en rust om de winter door te komen. Bij zonsopgang stijgen de dieren massaal op uit de Groene Jonker om in de omgeving voedsel te gaan zoeken; een spectaculair gezicht!

Veilige haven
Kolganzen broeden in Arctische gebieden zoals Groenland en Rusland. ’s Winters wordt het daar te koud voor ze en komen ze naar Noordwest-Europa. De Groene Jonker biedt voedsel in de omliggende graslanden en veiligheid door een slaapplek op het water. Boswachter Martijn van Schie: “Het is zo’n waanzinnig gezicht als ’s morgens de kolganzen met duizenden tegelijk uit de Groene Jonker naar graslanden in de buurt vliegen. Je kunt ze gemakkelijk herkennen aan de zwarte strepen op de buik en het karakteristieke klarinetachtige geluid.”

Kolganzen aan het water (foto: Luc Hoogenstein)
Toegenomen verantwoordelijkheid
Kolganzen overwinteren naast Nederland ook in Duitsland en in het westen van Rusland. Hier is alleen steeds minder geschikt grasland – dus voedsel – voor de vogels. Ook wordt de jacht op kolganzen intensiever. Kolganzen zijn slim en begrijpen snel dat ze moeten uitwijken naar veilige gebieden. De Nederlandse verantwoordelijkheid voor deze soort neemt daarom ook steeds verder toe.

Familiedieren
Kolganzen zijn echte familiedieren. “Wanneer je even de tijd neemt om een groep van honderden dieren te bekijken, zie je al snel dat er kleine groepjes van drie tot vijf dieren te onderscheiden zijn. Zij blijven bij elkaar, en samen zorgen ze dat de jongen voldoende ruimte hebben om gras te eten. De jongen die de afgelopen zomer geboren zijn, hebben nog geen zwarte strepen op hun buik. Hierdoor is het extra makkelijk te zien hoeveel jongen er bij welk gezin horen.”

Spot kolganzen in de Groene Jonker!
Wil je zelf de kolganzen zien opstijgen en overvliegen? Neem rond zonsopgang of -ondergang eens plaats op ‘het balkon van verlangen’ aan de Hogedijk langs de Groene Jonker.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga