Gesluierde dame

Bijzondere vondsten door late herfst

Nederlandse Mycologische Vereniging
13-NOV-2013 - Sommige mycologen mopperen misschien dat het niet zo'n bijzonder paddenstoelenjaar is. Maar het is in ieder geval een lang paddenstoelenseizoen geweest. En dat leverde deze herfst weer leuke vondsten op.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Sommige mycologen mopperen misschien dat het niet zo'n bijzonder paddenstoelenjaar is. Maar het is in ieder geval een lang paddenstoelenseizoen geweest. Dankzij het uitblijven van de nachtvorst zijn de afgelopen weken hier en daar nog leuke vondsten gedaan.

Gesluierde dame (foto: Theo Westra)
Grote knoflooktaailing (foto: Theo Westra)

Zo dook bij Wassenaar de zeer zeldzame Knoflooktaailing op. Een paddenstoeltje dat er niet bijzonder uit ziet, maar zich verraadt door de penetrante knoflookgeur. En wat dacht u van het Varenknotsje, gevonden op de Holterberg. Je moet er wel goed naar zoeken tussen de natte Adelaarsvarens. Wie hagel en regen trotseert kan rekenen op bijzondere vondsten zoals deze niet welriekende Gesluierde dame. En wie zich waagt op het open veld kan in de stuifzanden van het Caitwickerzand wellicht ook de Ruwstelige stuifbal tegenkomen, een soort die vrijwel altijd voorbehouden is voor paddenstoelenliefhebbers in de duinen. Ook voor liefhebbers van wasplaten, aardtongen en fraai gekleurde knotsjes was er het afgelopen weekend nog genoeg te vinden.

Door de eerste nachtvorsten zullen de meeste paddenstoelen, vooral in het binnenland, nu spoedig verdwijnen.

 

 

 

 

 Varenknotsje (foto: Ben Kraan) Ruwstelige stuifbal (foto: Fons Kolkman)

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Theo Westra; Ben Kraan; Fons Kolkman