Big Broeder: Volg de broedende holenduif

De Natuurkalender
9-JUN-2013 - De holenduif heeft twee eitjes gelegd in de eekhoornkast van Big Broeder (Vroege Vogels). Het paartje is aan het broeden en bewaakt de eitjes goed. Regelmatig wisselen ze van wacht zodat ze allebei kunnen eten. Deze week kwam de eekhoorn langs, maar gelukkig verjoeg de duif het ei-etende dier. Tot twee keer toe schrok de eekhoorn zich lam en viel op de grond.

Bericht uitgegeven door Vroege Vogels [land] op [publicatiedatum]

De holenduif heeft twee eitjes gelegd in de eekhoornkast van Big Broeder (Vroege Vogels). Het paartje is aan het broeden en bewaakt de eitjes goed. Regelmatig wisselen ze van wacht zodat ze allebei kunnen eten. Deze week kwam de eekhoorn langs, maar gelukkig verjoeg de duif het ei-etende dier. Tot twee keer toe schrok de eekhoorn zich lam en viel op de grond.

Herkennen
De holenduif is ongeveer 33 centimeter groot. Het verenkleed is hoofdzakelijk donkergrijs, met een glanzend groene zijhals en wijnkleurige borst. Hij is kleiner dan de houtduif en slanker dan de rotsduif. Ook is hij vrij stil.

Holenduif (foto: J. Werther)

Bijzonder
Het is bijzonder dat er een holenduifpaartje broedt in de kast van Vroege Vogels. Het is namelijk een mysterieuze broeder ondanks dat hij toch vaak voorkomt in Nederland. In de broedtijd wordt hij zelden gezien of gehoord, dit komt doordat de holenduif in holen of kasten broedt in tegenstelling tot andere duivensoorten.

Filmpjes
De broedtijd van de holenduif is 16 tot 18 dagen, dus Vroege Vogels verwacht dat rond 17 juni het eerste ei uitkomt. Van de broedende duif zijn al een aantal filmpjes gemaakt die je op de website van Big Broeder kunt bekijken. Vroege Vogels hoopt ook filmpjes te kunnen maken als binnenkort de kuikens uit het ei zijn gekropen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Hulp gezocht
Vroege Vogels kan helaas niet alle gebeurtenissen in de kast volgen. Daarom roept ze iedereen op om de kast ook in de gaten te houden en te reageren als er wat gebeurt. Het is nu spannend hoe het verder zal gaan. Zal de eekhoorn nog een keer langskomen om de eitjes mee te nemen? Zullen de kuikentjes echt geboren worden? Volg de webcam van Big Broeder.

Tekst: Redactie Vroege Vogels
Foto: J. Werther, Vroege Vogels Fotopagina