eekhoorn in tuin, wildcamera Groen in Grijs logo

Er gebeurt meer in je achtertuin dan je denkt!

Provincie Noord-Brabant
20-APR-2020 - “Mensen denken dat hun tuin ’s nachts slaapt, net als zij zelf doen. Maar niets is minder waar. Het is er soms een drukte van belang”, weet Wouter Schuitema, adviseur groen en water bij de gemeente Breda. Adviesbureau Silvivar inspireerde hem om camera’s in de achtertuinen van collega’s te plaatsen. Zo onderzoekt hij de aanwezigheid van zoogdieren in stedelijk gebied.

Onderzoek naar zoogdieren in Bredaase achtertuinen

Wethouder Paul de Beer bij de wildcamera “De collega’s zijn kennelijk ook nieuwsgierig naar het nachtelijke leven van zoogdieren in hun tuinen”, lacht Wouter. “Binnen twee dagen had ik veertig tuinen geselecteerd. Ze krijgen om beurten een wildcamera die beweging in de tuin registreert. Om dat mooi op de foto te krijgen, zetten we op twee tot drie meter afstand van de camera een blikje sardientjes aan een paaltje. De geur is voor veel zoogdieren onweerstaanbaar. Na vier tot zes weken gaat de camera naar de volgende tuin.”

Grote bonte specht

Het onderzoek naar de zoogdieren in de achtertuinen is in oktober 2019 gestart. “We constateerden dat we qua zoogdierwaarnemingen weinig weten. We dénken dat het niet zo goed gaat met deze dieren, zoals bijvoorbeeld met de egeltjes en de wezeltjes. Om daar meer inzicht in te krijgen, moeten we dus eerst de verspreiding van zoogdieren beter onderzoeken.”

Na enkele maanden onderzoek constateert hij tevreden: “We hebben al veel egeltjes, eekhoorntjes, bosmuizen, steenmarters en ratten vastgelegd. En er komen ook veel waarnemingen binnen van vogels, zoals merels, roodborstjes, gaaien, kauwtjes, ganzen en fazanten. Zelfs een grote bonte specht liet zich zien. Het is nog te vroeg om te juichen, maar we zijn wel blij met de waarnemingen die we tot nu hebben verzameld.”

Eekhoorn verschijnt voor de camera

Groene structuren

Enthousiast is Wouter ook over de bunzing die langskwam in een kleine stadstuin: “Het was echt een kleine tuin. Maar hij grensde aan het water. Daaraan kan je zien hoe belangrijk het is dat er doorlopende groene structuren in een stad zijn, waar de achtertuinen onderdeel van zijn. Deze structuren zijn van levensbelang voor de migratie van de dieren, waardoor ze zich ook kunnen handhaven in de stad.”

Bosmuis snuffelt aan het blikje

Wouter Schuitema geeft alle deelnemers dan ook tips en adviezen om de achtertuin nóg diervriendelijker aan te leggen. “We hadden een tuin met weinig beweging. De schutting bleek nergens een gaatje te hebben waar een dier doorheen zou kunnen. We hebben geadviseerd de ruimte onder de achterpoort groter te maken. Alle bladafval moest weggegooid, maar in een hoekje in de tuin geplaatst met wat blad en takken en ander groen. Een fantastische schuilplaats voor kleine zoogdieren!”

Een vos laat zich zien in de tuin

Katten

Toch zijn er ook zorgen. Wouter: “De meeste mensen weten niet dat er elke nacht gemiddeld wel drie of meer katten door hun achtertuin sluipen. Katten zijn dominante dieren, waar de kleinere zoogdieren van weg blijven. Als mensen hun katten ’s nachts binnen zouden houden, zou dat een ander nachtleven opleveren, denken wij. En we hebben de wasbeer gezien. Dat was een enorme verrassing. We zijn in gesprek met de provincie over hoe we met die gegevens om zullen gaan.”

Tekst: provincie Noord-Brabant
Foto's: gemeente Breda