Frans bloed voor kudde wisenten Kraansvlak

ARK Rewilding Nederland
24-MEI-2013 - Op 22 mei zijn drie wisentstieren uit het Zuid-Franse natuurgebied Réserve Biologique des Monts d’Azur verhuisd naar de duinen bij Zandvoort. De Franse stieren zorgen voor nieuw bloed in de kudde wisenten in het Kraansvlak.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Op 22 mei zijn drie wisentstieren uit het Zuid-Franse natuurgebied Réserve Biologique des Monts d’Azur verhuisd naar de duinen bij Zandvoort. De Franse stieren zorgen voor nieuw bloed in de kudde wisenten in het Kraansvlak. Bij de start van het wisentenproject zijn wisenten uit Polen gehaald die zich prima aanpasten aan de Nederlandse duincultuur. PWN en ARK Natuurontwikkeling zien deze volgende integratieperiode dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Wisentstier is verhuisd naar duinen bij Zandvoort (foto: Ruud Maaskant)Dubbele nationaliteit
In de wisentkudde in het Kraansvlak loopt tot nu toe één, uit Polen afkomstige, volwassen stier. Van dertien wisenten in het gebied is hij de vader. Zijn dochters gaan straks voor nakomelingen zorgen, maar liever niet van hun vader. Daarom zijn ongerelateerde stieren van drie en vier jaar oud uit Frankrijk ingevoerd. Het idee hiervoor ontstond tijdens een werkbezoek van het Franse team aan het Kraansvlak. Verwacht wordt dat de dochters van onze Poolse stier zich in de nabije toekomst met de Franse stiertjes zullen mengen en zo voor een nieuwe afstammingslijn gaan zorgen. Dit is niet alleen goed voor de kudde in het Kraansvlak maar draagt ook bij aan het wereldwijde voortbestaan van deze nog altijd bedreigde diersoort.

Gezond en wel
De drie Franse wisenten moesten aan een aantal eisen voldoen voor ze aan de tocht naar de Hollandse duinen konden beginnen. Zo mochten ze geen TBC en Brucellose onder de leden hebben. Bovendien moesten ze gevaccineerd worden tegen Babesiose. Deze door teken overgebrachte ziekte komt in onze omgeving voor, in tegenstelling tot het Franse, hooggelegen gebied waar nauwelijks teken zijn. De stieren zijn losgelaten in een tijdelijk wengebied binnen het Kraansvlak. Dit heeft een veterinaire reden en de dieren kunnen zo goed geobserveerd worden door boswachters en onderzoekers. De nieuwkomers zijn nu samen op hun gemak het gebied aan het verkennen. Ze hebben al van meidoorn en berk geproefd en hebben ook hun allereerste duinzandbad genomen. Naar verwachting verlaten de drie stieren in juni het wengebied, dan kunnen ze op zoek gaan naar de andere wisenten in het Kraansvlak.

Deze maand zijn er ook drie wisentkalfjes geboren in het Kraansvlak. Nu de Franse stieren gearriveerd zijn, bestaat de kudde uit eenentwintig dieren.

Meer informatie over de wisenten is te vinden op www.wisenten.nl, via www.twitter.com/wisenten en www.facebook.com/wisentenkraansvlak.

Tekst: Yvonne Kemp, ARK en PWN
Foto: Ruud Maaskant