Bruikbaar Bruinvis, GNU Free Documentation License

Overal bruinvissen gespot

Ecomare
23-APR-2013 - In de rivier de Schelde, zelfs tot voorbij Antwerpen, worden al een tijdje bruinvissen waargenomen. In de Nederlandse havens van Harlingen, Den Oever, Den Helder en in de Elbehaven tegenover Hoek van Holland werden ze de afgelopen dagen ook volop gezien. En zelfs in het IJ hebben mensen deze kleine tandwalvisjes gespot. Het is best ongewoon dat er zoveel meldingen binnenkomen van bruinvissen die zo ver landinwaarts zijn getrokken. Toch was het in vroeger eeuwen heel normaal om bruinvissen in havens te zien.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In de rivier de Schelde, zelfs tot voorbij Antwerpen, worden al een tijdje bruinvissen waargenomen. In de Nederlandse havens van Harlingen, Den Oever, Den Helder en in de Elbehaven tegenover Hoek van Holland werden ze de afgelopen dagen ook volop gezien. En zelfs in het IJ hebben mensen deze kleine tandwalvisjes gespot. Het is best ongewoon dat er zoveel meldingen binnenkomen van bruinvissen die zo ver landinwaarts zijn getrokken. Toch was het in vroeger eeuwen heel normaal om bruinvissen in havens te zien.

Walvisspotten in eigen land
Sinds we op onze website meldden dat er de afgelopen tijd een record aan bruinvissen is gespot, krijgen we heel wat reacties van mensen die er ook een hebben gezien. Voor veel mensen is het de eerste kennismaking met walvisachtigen uit eigen land, en dat gewoon vanaf de kade. “De bruinvissen komen soms zo dicht bij de kade dat je ze kunt horen uitademen,” meldde de Leeuwarder Courant. Een leuke en bijzondere ervaring!

Bruinvis (foto: Erik Christensen)

Terug van weggeweest
Bruinvissen kwamen vroeger veel voor langs de Nederlandse kust. Tussen de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw ging het erg slecht met de bruinvis. Maar sinds 1995 zwemmen er weer steeds vaker bruinvissen in Nederlandse wateren. Die toename gebeurt zo snel dat dit niet kan komen door het aantal jonge bruinvissen dat geboren wordt. Waarschijnlijk komen er bruinvissen uit andere gebieden. Omdat ook de aantallen visetende zeevogels in die gebieden afnemen, nemen onderzoekers aan dat de bruinvissen op zoek zijn gegaan naar nieuwe voedselbronnen. Het gevolg is in ieder geval dat je tegenwoordig, vooral in de winter, weer makkelijk bruinvissen kunt zien zwemmen langs de Nederlandse kust.

Rust
Omdat er de laatste jaren steeds meer bruinvissen worden gezien voor onze kust, kan het best zo zijn dat ze ook vaker op dit soort bijzondere plekken gezien gaan worden. Het is wel belangrijk dat ze in het water alle rust en ruimte krijgen. Bruinvissen kunnen schrikken van boten en jetski’s en gewond of uitgeput raken. Geniet dus van een ontmoeting met een bruinvis, maar wel van een afstandje!

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over bruinvissen.

Tekst: Ecomare
Foto: Erik Christensen, GNU Free Documentation License