Brakelbos

Vlaamse topnatuur reist de wereld rond

25-NOV-2013 - Een Vlaams bos prijkt naast foto’s van andere Europese “wilde wonderen” in een prestigieuze fototentoonstelling die de wereld rondreist. Het gaat om het Hallerbos, een uitgestrekt bosgebied tussen de Zenne en het Zoniënwoud dat in het voorjaar onder een prachtig paars tapijt van wilde Hyacinten bedekt wordt. Het toont dat we best trots mogen zijn op onze Vlaamse bosgebieden, en dat we ze te allen prijze moeten beschermen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een Vlaams bos prijkt naast foto’s van andere Europese “wilde wonderen” in een prestigieuze fototentoonstelling die de wereld rondreist. Het gaat om het Hallerbos, een uitgestrekt bosgebied tussen de Zenne en het Zoniënwoud dat in het voorjaar onder een prachtig paars tapijt van wilde Hyacinten bedekt wordt. Het toont dat we best trots mogen zijn op onze Vlaamse bosgebieden, en dat we ze te allen prijze moeten beschermen.

De gerenommeerde fototentoonstelling “Wild Wonders of Europe” heeft een missie. Namelijk: aan heel de wereld tonen wat voor wilde natuur Europa rijk is. Niet in het minst wil de fototentoonstelling aan de Europeanen zelf laten zien wat onze contreien te bieden hebben.

Had jij er ooit van gehoord: van de ondoordringbare moerassen van Wit-Rusland, het waddenlabyrint van Spanje, de halfwoestijn in Georgië of het orchideeënparadijs van Italië? Wellicht ken je deze wel: de mystieke bossen van België. Een schets van het krachtig beeld: een beukenbos met een paars tapijt van wilde hyacinten, belicht door zonlicht, verstrooid in de mist. Deze foto is genomen in het Hallerbos, ten zuiden van Brussel. Aan de hand van de foto wordt in de expositie toegelicht dat beukenbos een uniek Europees habitattype is. Bovendien is de foto innemend, omwille van zijn prachtige voorjaarsflora: het is een bijzondere eer voor de Vlaamse natuur.

Ook in het Brakelbos tref je in het voorjaar een betoverend Hyacintentapijt. (foto: Marcel Bex)

Europa bezit wel degelijk verbluffende en spectaculaire natuur, waar woeste natuurprocessen hun gang gaan. Ruige en fragiele landschappen hebben er hun plek. De wilde aard, schoonheid en het bruisend leven van Europese natuur in de verf zetten is één ding. Maar “Wild Wonders of Europe” zet onmiddellijk een stap verder. De tentoonstelling wilt een verandering teweeg brengen. De expositie toont wat we riskeren te verliezen, waarom die natuur ons aanbelangt en waarom we ze moeten beschermen. “Wild Wonders of Europe” brengt goed nieuws over de terugkomst van grote, wilde dieren in Europa. Maar ze informeert tegelijk over de bedreiging van klimaatsverandering en het voortdurend verlies van biodiversiteit in onze contreien.

Een beukenbos in herfstkleuren. (foto: Hugo Willockx)

In België is de tentoonstelling nog niet gepasseerd. In 2010 kwam ze langs bij onze noorderburen in Den Haag. Deze zomer stond de expositie opgesteld in open lucht in Stockholm in Zweden. Nu loopt de tentoonstelling in het “National Museum of Wildlife Art” in Jackson Hole, Wyoming in de Verenigde Staten.

De waardevolle loofbossen van na de laatste ijstijd zijn maar in fragmenten bewaard gebleven in Europa. Zo is het Hallerbos, net zoals het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud, een fragment van het oeroude Kolenwoud. Door streekeigen bos te planten, gaan we opnieuw meer waardevolle bossen krijgen. Als de bossen de kans krijgen om volwassen te worden, dan kunnen ze zich ontwikkelen tot rijke ecosystemen. Natuurpunt zette dit weekend samen met meer dan tweeduizend vrijwilligers een stapje vooruit tijdens de spaar- en plantactie Bos voor Iedereen. Een kleine, belangrijke bouwsteen op weg naar grote wilde natuur.

Tekst: Kassiopeia Devriendt, Natuurpunt
Foto's: Marcel Bex & Hugo Willockx