Zeepaddenstoel

Nu nog steeds reuzenkwallen

Ecomare
4-DEC-2014 - Na de reuzenkwalleninvasie van afgelopen voorjaar zijn ze er nu nog steeds. Afgelopen week werd een zeepaddenstoel van maar liefst 88 centimeter lang en 76 centimeter breed gevonden! Deze is zelfs nog groter dan de exemplaren die hij een half jaar geleden zag. Het is echt een knoeper. Ecomare-bioloog Pierre Bonnet kwam deze kwal tegen op de Hors op Texel, toen hij daar samen met zijn maatje Jeroen Smits aan het hardlopen was. Bij strandpaal 12 en 17 lagen er nog twee.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Na de reuzenkwalleninvasie van afgelopen voorjaar zijn ze er nu nog steeds. Afgelopen week werd een zeepaddenstoel van maar liefst 88 centimeter lang en 76 centimeter breed gevonden! Deze is zelfs nog groter dan de exemplaren die hij een half jaar geleden zag. Het is echt een knoeper. Ecomare-bioloog Pierre Bonnet kwam deze kwal tegen op de Hors op Texel, toen hij daar samen met zijn maatje Jeroen Smits aan het hardlopen was. Bij strandpaal 12 en 17 lagen er nog twee.

Overlevers
Elk jaar in de zomer verschijnt een nieuwe generatie zeepaddenstoelen langs onze kust. De zeepaddenstoelen groeien dan door tot ongeveer 40 centimeter doorsnede. Normaal gaan ze in de winter dood, maar bij de reuzenkwallen was dit door de afgelopen warme winter dus niet gebeurd. Volgens de NIOZ-kwallenonderzoeker Lodewijk van Walraven zijn de reuzenkwallen die we nu nog op het strand vinden mogelijk ook van vorig jaar. Nadat ze eerst al onverwacht de zachte winter hadden overleefd, bleven ze tot de afgelopen maanden in leven door het langdurige warme weer. Daardoor was er veel plankton en daar hebben de zeepaddenstoelen van geprofiteerd. Het kan ook zijn dat ze wel van dit jaar zijn, maar erg groot zijn geworden. Er is weinig bekend over hoe oud ze kunnen worden.

Nog steeds worden er reuzenkwallen gevonden (foto: Jeroen Smits)

Afkoelen
De afgelopen week is het duidelijk winter geworden, en als dat zo blijft zal het zeewater meer en meer afkoelen. Dan zullen de kwallen onherroepelijk doodgaan, hoe groot ze ook zijn. Het is dan niet waarschijnlijk dat er komend voorjaar weer een invasie van reuzenkwallen komt. Maar het jaar 2014 is tot december een spectaculair goed kwallenjaar gebleven.

Zoek de euro......(foto: Jeroen Smits)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zeepaddenstoelen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Jeroen Smits