Bij strandpaal 8 op Texel lag een kwal van vijftig centimeter

Reuzenkwallen aan Nederlandse kust dankzij zachte winter

Ecomare
16-MEI-2014 - Zeepaddenstoelen met een diameter van een halve meter en ruim elf kilo zwaar! In de afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen geweest van ongewoon grote kwallen, in de Waddenzee maar ook aan de Britse kust. Deze zeepaddenstoelen zijn niet alleen ongewoon groot, maar verschijnen ook op een vreemd tijstip. Normaal vind je zeepaddenstoelen aan de Nederlandse kust alleen in de nazomer en de herfst.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Zeepaddenstoelen met een diameter van een halve meter en ruim elf kilo zwaar! In de afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen geweest van ongewoon grote kwallen, in de Waddenzee maar ook aan de Britse kust. Deze zeepaddenstoelen zijn niet alleen ongewoon groot, maar verschijnen ook op een vreemd tijstip. Normaal vind je zeepaddenstoelen aan de Nederlandse kust alleen in de nazomer en de herfst.

Doorgegroeid in de winter
De verklaring voor dit verschijnsel is eenvoudig: Deze reuzenkwallen hebben de winter overleefd. Intussen zijn ze wel doorgegroeid, en daardoor zijn ze zo groot. Dat gebeurt af en toe, maar alleen in een zachte winter. In een koude winter gaan de kwallen allemaal dood, en blijven alleen de poliepen in leven. Deze snoeren aan het einde van de lente pas weer kwallen af, waardoor de zeepaddenstoelen die je in de zomer ziet veel kleiner zijn.

Bij strandpaal 8 op Texel lag een kwal van vijftig centimeter (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Niet gevaarlijk
Ecomare-medewerker Kees Groenewoud met een van de grote zeepaddenstoelen (foto: Ecomare)De zeepaddenstoel is onze grootste kwal, maar gevaarlijk is hij niet. De netelcellen van deze soort zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen. Hij voedt zich met plankton, die de kwal met de dikke lobben aan de onderkant uit het water filtert. Door de doorzichtige hoed heen kun je de geslachtsorganen zien zitten, bij mannetjes zijn die blauwwit en bij vrouwtjes bruinwit. Vaak zitten er kwalgarnalen in een zeepaddenstoel. Dat zijn parasieten, die van de eieren van de kwal vreten. In de reuzenkwal die we zelf vonden zaten deze niet.

Waar?
Op Ceres, een wadstrandje bij Oudeschild, werd een zeepaddenstoel van veertig centimeter gevonden. Een medewerker van het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee zag er één van vijftig centimeter liggen langs de Prins Hendrikdijk op Texel en er werd er in de komfuik van het instituut nog een gevangen, deze was 49 centimeter. Bij strandpaal 8 vond Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen er één van 50 centimeter.

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over zeepaddenstoelen en andere kwallen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen; Ecomare