Eerste wisentkalf van 2014 in het Kraansvlak
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Kraansvlak blij met tweede generatie wisentkalf

ARK Rewilding Nederland
10-JUL-2014 - Eind juni is het eerste wisentkalfje van 2014 geboren in de wisentkudde in het Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Moeder en kind maken het goed en maken volop deel uit van de kudde.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Eind juni is het eerste wisentkalfje van 2014 geboren in de wisentkudde in het Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Moeder en kind maken het goed en maken volop deel uit van de kudde.

De moeder van dit kalfje is zelf in 2009 in het Kraansvlak geboren uit twee Poolse ouders. Het pasgeboren kalfje maakt hierdoor deel uit van de tweede generatie die in het Kraansvlak opgroeit.

Eerste wisentkalf van 2014 in het Kraansvlak (foto: Ruud Maaskant)

Omdat nog niet bekend is of het een mannetje of vrouwtje is, hebben de boswachters nog geen naam voor de kleine kunnen bedenken. Zodra het geslacht bekend is, wordt het kalfje aangemeld bij het officiële wisentenstamboek, dat in Polen wordt bijgehouden.

Wereldwijd zijn er nu ongeveer 5.000 wisenten, waarvan twee derde in de Europese natuur leeft. De wisent staat nog steeds te boek als een bedreigde diersoort. Er zijn daarom nog altijd maatregelen nodig om dit imposante dier uit de gevarenzone te krijgen. Met de aanwas in het Kraansvlak levert het Nederlandse wisentproject hier een wezenlijke bijdrage aan.

Meer informatie over de wisenten is te vinden op www.wisenten.nl.

Tekst: Jenny van Rijn (PWN) en Yvonne Kemp (ARK Natuurontwikkeling)
Foto: Ruud Maaskant, PWN