jonge oranje eekhoorn eet brood

Volg de eekhoorn: lastige noten kraken

3-MEI-2014 - 2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. De jonge eekhoorns gedragen zich steeds meer als echte, volwassen eekhoorns. Of tenminste, dat proberen ze.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. De jonge eekhoorns gedragen zich steeds meer als echte, volwassen eekhoorns. Of tenminste, dat proberen ze.

Het oranje jonkie heeft zich de laatste dagen laten zien als een echte eekhoorn die ook iets durft. Hij was, als kleinste van de drie jongen, in het begin nogal voorzichtig en bang. Henni vreesde dat hij het niet zou gaan redden, omdat hij door zijn voorzichtigheid niet veel eten binnenkreeg. Gelukkig wordt hij steeds bijdehanter en gaat hij vaker op pad om zijn eigen eten te zoeken.

Jonge oranje eekhoorn op zoek naar eten (foto: Henni van der Zanden)

Op onderzoek (foto: Henni van der Zanden)

Dan maar brood (foto: Henni van der Zanden)

Lastige noten kraken
Gevonden noten draait het oranje eekhoorntje al heel professioneel rond in zijn pootjes, net zoals zijn ouders dat doen. Een volwassen eekhoorn doet dat om het juiste gat te vinden en de noot vervolgens in één beweging te halveren. Het halveren heeft het jonkie nog niet helemaal onder de knie. Dan maar brood eten. Dat is ook lekker.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Lastige noten (film: Henni van der Zanden)

Instinct
Eén van de twee donkere jongen weet ook nog niet helemaal wat hij met zijn voedsel moet doen. Hij probeert wel zijn instinct te volgen door gevonden noten die hij nog niet wil opeten te begraven. Blijkbaar weet hij nog niet precies hoe hij dat het beste kan aanpakken. Verder dan proberen de noot in het gras te duwen, komt hij nog niet.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Voedsel verstoppen (film: Henni van der Zanden)

Goede toekomst
Ondertussen spelen vooral de twee donkere jongen veel in de notenboom. Verstoppertje en tikkertje zijn favoriet. Eén van de twee donkere slaapt nog steeds met het oranje jonkie elke nacht in de nestkast. De tweede donkere heeft blijkbaar een andere slaapplek gevonden, want die laat zich ’s avonds niet meer zien.

Bedtijd (foto: Henni van der Zanden)

Volgens Henni redden de jonkies zich prima en gaan ze een goede toekomst tegemoet. Het is nu afwachten of er een tweede lichting jongen aankomt, want te oordelen naar de dikkere buik van moeder eekhoorn is ze opnieuw zwanger.

Bron: Vroege Vogels
Foto's en films: Henni van der Zanden