Volg de eekhoorn: jongen!

10-APR-2014 - 2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. De afgelopen week zijn er voor het eerst drie jonge eekhoorns gezien.

Bericht uitgegeven door Vroege Vogels [land] op [publicatiedatum]

2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. De afgelopen week zijn er voor het eerst drie jonge eekhoorns gezien.

Al jaren wonen er drie volwassen eekhoorns in de tuin van Henni. De dieren zorgen voor een echte soap met relaties, jongen, indringers en honger. Hoe vergaat het de eekhoorns dit voorjaar?

Op en in de kast (foto: Henni van der Zanden)

Jonge eekhoorns
We beginnen meteen met fantastisch nieuws: afgelopen week zijn er voor het eerst drie nieuwe jonge eekhoorns in de tuin gezien. Ze werden voor het eerst gespot toen de moeder ze van het geboortenest naar de nestkast bracht, die hoog in een conifeer hangt. Normaal gedrag voor deze eekhoorns volgens Henni van der Zanden die dit in voorgaande jaren ook zag gebeuren.

De eerste paartijd is tussen januari en maart en na 38 dagen worden de jongen geboren. Ze zijn dan nog kaal en blind. Maar na drie weken krijgen ze haren en een week later gaan de ogen open. Na zeven tot acht weken begeven ze zich voor het eerst buiten het nest en in deze fase lijken de eekhoorns nu te zitten. Sinds ze in de nestkast zitten, komen hun kopjes één voor één nieuwsgierig door de opening kijken.

Hallo wereld (foto: Henni van der Zanden)

Ontdekking
De stoerste van de drie, de donkerkleurige, kruipt een paar dagen later al uit de nestkast. hij bekijkt de nestkast en hij klautert heel voorzichtig, af en toe wegglijdend, zelfs al over de takken. Het gaat soms nog wel wat moeizaam: het is niet altijd makkelijk om de kast weer terug te vinden en sommige takjes zijn simpelweg te dun om het gewicht van een kleine eekhoorn te dragen.

Bekijk de eerste stapjes en de val uit de boom (daarna gaat de eekhoorn weer wijselijk terug naar de kast.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Volg de eekhoorn: jongen op ontdekking buiten de kast (film: Henni van der Zanden)

Ouders
Ondertussen zijn de ouders er maar druk mee. Ze gaan regelmatig met voer naar de nestkast en ze slapen zelf ook in de kast.

De eerste stappen buiten de kast
Takken ontdekken (foto: Henni van der Zanden)

Klauteren (foto: Henni van der Zanden)

Dunne takjes (foto: Henni van der Zanden)

Tekst: Vroege Vogels en Henni van der Zanden
Foto's en film: Henni van der Zanden