Eekhoorn in boom VOOR EENMALIG GEBRUIK

Eekhoornkalender juni: eekhoornnestkasten

Zoogdiervereniging
4-JUN-2014 - Eekhoorns bouwen doorgaans hun eigen nesten van takken, mos en grassen in een kroon van een boom, maar ze maken ook gebruik van boomholten en daarom ook van nestkasten. Welke nestkasten het meest geschikt zijn voor eekhoorns, is nog niet helemaal duidelijk. De Zoogdiervereniging hoort daarom graag uw ervaringen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Eekhoorns bouwen doorgaans hun eigen nesten van takken, mos en grassen in een kroon van een boom, maar ze maken ook gebruik van boomholten en daarom ook van nestkasten. Welke nestkasten het meest geschikt zijn voor eekhoorns, is nog niet helemaal duidelijk. De Zoogdiervereniging hoort daarom graag uw ervaringen.

Een eekhoorn gebruikt in korte tijd meerdere nesten. In de handel zijn speciale eekhoornkasten te verkrijgen. Hang ze zo hoog mogelijk op, maar minimaal op 4 meter hoogte en laat de ingang niet naar het zuidwesten of westen wijzen (tegen inregenen). Als de eekhoorns de kast accepteren en gebruiken, slepen ze deze vol met takjes, mos en grassen om een warm nest te bouwen. Een enkele keer komt het voor dat eekhoorns in een dergelijke kast ook hun jongen werpen. Dat is natuurlijk helemaal een feest!

Eekhoorn in boom (foto: Wesley Overman)

De Zoogdiervereniging krijgt soms vragen over welke kasten geschikt zijn voor eekhoorns. Er zijn meerdere typen in omloop en daarnaast zijn sommige mensen zelf ook heel creatief in het bouwen van een kast of het aanpassen van bestaande kasten. Wij willen graag weten wat de ervaringen met al deze kasten zijn en doen daarom de oproep uw ervaringen met het ophangen van een eekhoornkast met ons te delen:

  • Welk formaat heeft de kast?
  • Hoeveel ingangen zijn er hoe zitten deze in de kast?
  • Hoe is de kast opgehangen (boom of muur, hoogte, expositie)

Heeft u de kast gekocht en weet u het type en fabrikant, geef dat dan ook door. Foto’s van de situatie hoe de kast hangt kunnen veel duidelijk maken. Uiteraard willen we ook weten of de kast bezocht wordt door eekhoorns en of ze er werkelijk gebruik van maken, bijvoorbeeld als verstopplaats voor voedsel, als rustplaats of als nestplaats waar jongen in verblijven. Ook als de kast helemaal niet bedoeld is voor eekhoorns, maar ze er wel gebruik van maken, dan willen we dat ook graag weten.

Vivara heeft aan de Zoogdiervereniging tien voederkasten voor eekhoorns beschikbaar gesteld. Deze verloten we onder de mensen die hun ervaringen met kasten aan ons doorgeven. Enkele personen hebben hun ervaringen al doorgegeven. Uiteraard doen zij mee aan de verloting. U kunt uw ervaringen met de eekhoornkast doorgeven aan info@zoogdiervereniging.nl. Wij nemen contact op met de winnaars van de voederkast.

Eekhoornvoederkast in gebruik (foto: Rick de Groot)

Hoe leuk het is om een kast met eekhoorns in je tuin te hebben, is onder andere te volgen op de site van Stichting Natuurkanaal

2014 is door de Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang uitgeroepen tot Jaar van de eekhoorn. Meer informatie over het Jaar van de Eekhoorn is te vinden op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto's: Wesley Overman, Rick de Groot