Volg de eekhoorn: vreemd gedrag

21-MEI-2014 - 2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. Eekhoorns zijn normaal gesproken erg schuw, maar één eekhoorn komt erg dicht bij Henni.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. Eekhoorns zijn normaal gesproken erg schuw, maar één eekhoorn komt erg dicht bij Henni.

Zorgenkindje
Eekhoorns zijn van nature erg schuw en dat is in de tuin van Henni niet anders. Toch kwam het oranje jong, het zorgenkindje van de familie, in het begin erg dicht bij mensen: “Ik stond bij de vijver en plots liep de kleine oranje achter me door. Hij ging naar een visnet, ongeveer 1.5 meter achter me, en begon er aan te knagen. Hij ging niet meer weg en bleef dichtbij wat rond lopen”, aldus Henni.

Oranje eekhoorn is even de weg kwijt (foto: Henni van der Zanden)

Hulpeloos
Dit is opvallend en onnatuurlijk gedrag voor een eekhoorn. Het deed Henni sterk denken aan een ander eekhoornjong dat in 2010 hulpeloos in de struiken van de buren zat.

Eekhoorn verstopt zich (foto: Henni van der Zanden)

Eekhoorn verstopt zich (foto: Henni van der Zanden)

Toekijken
Ook dit eekhoorntje zocht vervolgens steeds het gezelschap van mensen op. Terwijl de ouders vanuit een grote conifeer toe zaten te kijken, liep het jong zelfs over de schoenen van Henni heen. Wat moet je in zo’n geval doen?

Eekhoorn komt wel erg dicht bij (foto: Henni van der Zanden)

Hij loopt zelfs over de schoenen (foto: Henni van der Zanden)

Opvoeden
Wat in elk geval geen zin heeft, is om het jong zelf op te voeden. Jonge eekhoorns drinken de eerste 5-7 weken melk bij hun moeder. Een vervanger voor deze melk is in de winkel niet verkrijgen. Bovendien zijn het wilde dieren die niet aan mensen gewend moeten raken. Gelukkig maakte Henni de goede beslissing: ze belde meteen de eekhoornopvang die het jong ophaalde en bij een ervaren gastgezin plaatste.

Tekst: Vroege Vogels
Foto's: Henni van der Zanden