Spiranthes lucida; detail bloeiwijze.

Nieuwe orchidee voor Nederland ontdekt

FLORON
6-JUL-2014 - Tijdens een inventarisatie van een natuurterrein van het Zuid-Hollands Landschap langs de Lek in juni, is een groeiplaats ontdekt van een orchidee die nog niet eerder in Nederland en Europa is gevonden. Het gaat om een uit Amerika afkomstige schroeforchis met de wetenschappelijke naam Spiranthes lucida. Een Nederlandse naam moet zij nog ontberen, die wordt in overleg met onze zuiderburen toegekend.

Bericht uitgegeven door Zuid-Hollands Landschap, Bureau Waardenburg & Floron op [publicatiedatum]

Tijdens een inventarisatie van een natuurterrein van het Zuid-Hollands Landschap langs de Lek in juni, is een groeiplaats ontdekt van een orchidee die nog niet eerder in Nederland en Europa is gevonden. Het gaat om een uit Amerika afkomstige schroeforchis met de wetenschappelijke naam Spiranthes lucida. Een Nederlandse naam moet zij nog ontberen, die wordt in overleg met onze zuiderburen toegekend.

Spiranthes lucida; habitus (foto: Rien Schot)

Op de groeiplaats van Spiranthes lucida staan 27 planten, waarvan 12 bloeiend. De planten zijn hier waarschijnlijk al enige tijd aanwezig, omdat schroeforchissen jaren nodig hebben om tot bloei te komen. Het is de tweede keer in korte tijd dat een Amerikaanse schroeforchissoort in Nederland opduikt. In 2011 werd namelijk in Twente al de Welriekende schroeforchis (Spiranthes cernua) ontdekt.

Herkenning
Spiranthes lucida is een kleine schroeforchis met glanzende bladeren en witte bloemen met een grote gele vlek op de lip. Daarmee onderscheidt zij zich van de in Nederland inheemse Herfstschroeforchis (Spiranthes spiralis) en Zomerschroeforchis (Spiranthes aestivalis) en ook van de Welriekende schroeforchis (Spiranthes cernua). Spiranthes lucida bloeit vroeger dan de andere soorten, namelijk van mei tot juli.

Herkomst
Spiranthes lucida; detail bloeiwijze (foto: Rien Schot)Spiranthes lucida is inheems in het oosten van Canada en de Verenigde Staten. Hier groeit zij op vochtige, kalkrijke rivier- en beekoevers, in moerassen en in groeven. De groeiplaats langs de Lek komt hiermee overeen. Hoe deze orchideeënsoort in Nederland terecht is gekomen is nog een raadsel. De soort wordt, in tegenstelling tot de Welriekende schroeforchis, niet commercieel gekweekt en verhandeld. Verwildering uit kweek ligt voor Spiranthes lucida dus minder voor de hand. Welke weg de sporen van deze orchidee dan wel hebben gevolgd blijft vooralsnog een groot mysterie.

Meer lezen
Een artikel over deze vondst is in voorbereiding en zal te zijner tijd worden vermeld op www.floron.nl. Een interview met de vinder is te beluisteren op http://vroegevogels.vara.nl/Radio.947.0.html

Tekst: Minne Feenstra, Bureau Waardenburg & Edwin Dijkhuis, Floron
Foto’s: Rien Schot