Bruinvis

Het voorjaar wordt warrelnetvrij

25-OKT-2014 - Warrelnetten, een type visnetten waarin jaarlijks tientallen Bruinvissen verdrinken voor onze kust, zullen dit voorjaar niet meer gebruikt mogen worden bij recreatieve visserij. Dat heeft minister van Leefmilieu Joke Schauvliege donderdag 23 oktober gezegd toen Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark en Sea First België een petitie tegen de gewraakte netten met 22.000 handtekeningen overhandigden.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Warrelnetten, een type visnetten waarin jaarlijks tientallen Bruinvissen verdrinken voor onze kust, zullen dit voorjaar niet meer gebruikt mogen worden bij recreatieve visserij. Dat heeft minister van Leefmilieu Joke Schauvliege donderdag 23 oktober gezegd terwijl Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark en Sea First België een petitie tegen de gewraakte netten met 22.000 handtekeningen overhandigden.

Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark en Sea First België bundelden de krachten met de campagne ‘Warrelniet’ om een onmiddellijk verbod te eisen op het gebruik van kieuw- en warrelnetten op Belgische stranden. De organisaties verzamelden de voorbije 6 maanden 22.000 handtekeningen onder een petitie tegen het gebruik van de netten.

Foto: Jan Haelters (BMM)

Tijdens de overhandiging van de petitie gaf de minister aan dat de kwestie in de loop van de maand november op de regeringstafel gebracht wordt. Ze verzekerde dat de stranden dit voorjaar nog warrelnetvrij zullen zijn. Dat is goed nieuws voor de Bruinvis, een Europees beschermde walvissoort. Maar de sleutel zal liggen in de handhaving op de stranden en voor de kust. Anders dreigt de maatregel een slag in het water te worden. Het is ook belangrijk dat hobbyvissers goed geïnformeerd worden. Na het verbod hoeven ze hun hobby zeker niet op te geven: door gebruik te maken van fuiken met een keerwand, korren of platnetten, kunnen ze hun hobby beoefenen zonder dat er levensgevaar is voor de bedreigde zeezoogdieren.

In Oostende en De Haan waren warrelnetten al verboden, maar elders aan de kust mochten ze nog worden gebruikt. Een algemeen Vlaams verbod op warrelnetten ontbrak en daarom hanteerde elke kustgemeente haar eigen regels. Dat schiep heel wat onduidelijkheid en maakte een handhaving van de regels erg moeilijk. Niet alleen natuurorganisaties pleitten voor een verbod, ook Europa tikte ons land op de vingers. België werd in juli zelfs officieel in gebreke gesteld omdat het de bruinvis onvoldoende beschermt. Met de op til zijnde beslissing van de Vlaamse regering wordt een eerste belangrijke stap gezet om de Bruinvis beter te beschermen. 

Door een zuidwaartse verplaatsing van de Bruinvispopulatie komen er meer Bruinvissen voor aan onze kust dan vroeger. Onze verantwoordelijkheid om de walvissoort te beschermen, neemt dus toe.

Tekst: Krien Hansen, Natuurpunt Beleid
Foto: Jan Haelters