Uitgehongerde vlinders willen bloemen

De Vlinderstichting
19-FEB-2015 - Op de eerste zonnige dagen de afgelopen week ontwaakten de eerste vlinders uit hun winterslaap en kwamen ze tevoorschijn. Door te zonnen konden ze opwarmen en de gewenste temperatuur van zo’n 30 graden Celsius bereiken. Voor ze echt heel actief kunnen worden moeten ze eerst op zoek naar brandstof.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Op de eerste zonnige dagen de afgelopen week ontwaakten de eerste vlinders uit hun winterslaap en kwamen ze tevoorschijn. Door te zonnen konden ze opwarmen en de gewenste temperatuur van zo’n 30 graden Celsius bereiken. Voor ze echt heel actief kunnen worden moeten ze eerst op zoek naar brandstof.

 

Klein hoefblad is één van de eerste bloeiers in het buitengebied. De vroege vlinders zie je er op drinken, zoals hier kleine vos (foto: Kars Veling)De vlinder is het voortplantingsstadium. Mannetjes en vrouwtjes moeten elkaar vinden, er moet gepaard worden en de vrouwtjes moeten na die paring hun eitjes afzetten op de juiste planten. Hiervoor moet veel gevlogen worden en vliegen kost energie. Vlinders groeien niet meer en bouwstoffen hebben ze dan ook niet veel nodig. Alleen vrouwtjes kunnen wellicht wat extra’s gebruiken om de eitjes in hun lichaam te ontwikkelen. Ze hebben niet veel bouwstoffen nodig dus, maar wel veel ‘brandstof’.

 

Vlinders hebben geen kaken en kunnen geen vast voedsel opnemen. Door de lange roltong, die in rust onder hun kop zit opgerold als een horlogeveer, kunnen ze vloeibaar voedsel in de vorm van nectar opzuigen uit bloeiende planten. De eerste vlinders die we nu te zien krijgen hebben als vlinder overwinterd en dat heeft ze enorm veel energie gekost. Zodra ze dan ook actief worden is het eerste waarnaar ze op zoek zijn bloeiende planten om nectar te verzamelen. In het vroege voorjaar is dat uiterst schaars, maar hier kunt u in uw tuin wat aan doen.

 

Vroege vlinders op winterheide, v.l.n.r: kleine vos, atalanta, dagpauwoog en gehakkelde aurelia (foto’s: Kars Veling)

 

Citroenvlinder drinkend uit maagdenpalm (foto: Kars Veling)In het buitengebied is klein hoefblad de eerste wilde plant die flink gaat bloeien. Ook nu zijn de eerste gele bloemhoofdjes al weer gemeld en de eerste vlinders in het buitengebied zul je hierop kunnen aantreffen. Als het een poosje warm is geweest komen er meer planten in bloei en hebben de vlinders iets meer keus. Zo komen over een paar weken de wilgen in bloei en wat later ook sleedoorn. In tuinen kunnen we zelf actief zorgen voor voldoende vlindervoedsel. Er zijn heel wat plantensoorten die al in februari en maart volop bloeien en nectar leveren. Dat gaat deels om inheemse, hier thuishorende planten zoals speenkruid, hondsdraf en paarse dovenetel. Maar er zijn ook veel geschikte (uitheemse) tuinplanten. In veel tuinen zien we winterheide bloeien. Dit is geen inheemse soort (onze heide bloeit pas in juli), maar in tuinen is het wel een prima nectarplant. Ook sneeuwbal (Viburnum) geeft voedsel en wordt gebruikt door de vlinders. Verder kunnen de vroege bollen, zoals krokus, blauwe druifjes en Scilla (sterhyacint) door vlinders worden gebruikt, maar hierin zit niet heel veel nectar en als ze alternatieven hebben zul je ze er niet veel op aantreffen. Ook maagdenpalm, die veel als bodembedekker wordt gebruikt bloeit zeer langdurig en wordt momenteel gebruikt.

 

Als u zorgt voor kleur en nectar in de tuin, dan hoeft u niet de natuur in, maar dan heeft u thuis de meeste kans op de eerste vlinders.

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting