In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)

Bijenzwermen op kaart en in beeld

De Natuurkalender
24-MEI-2015 - Het zwermen van bijen is een fascinerende en spectaculaire gebeurtenis in de natuur. Er bestaat echter nog geen systematisch overzicht van wanneer en waar bijen zwermen en hoe dit varieert van jaar tot jaar. Een oproep op 3 mei 2015 om bijenzwermen te melden leverde tot nu toe 22 meldingen op, vooral uit het midden van het land. Hieronder een foto impressie.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender, Bijen@WUR, Wageningen UR en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Het zwermen van bijen is een fascinerende en spectaculaire gebeurtenis in de natuur. Er bestaat echter nog geen systematisch overzicht van wanneer en waar bijen zwermen en hoe dit varieert van jaar tot jaar. Een oproep op 3 mei 2015 om bijenzwermen te melden leverde tot nu toe 22 meldingen op, vooral uit het midden van het land. Hieronder een foto impressie.

Het Bijenfestival Wageningen Zoemt, dat op zaterdag 30 mei in het centrum van Wageningen plaatsvindt, was de aanleiding voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, Bijen@WUR, Wageningen UR en het fenologische waarnemingsnetwerk De Natuurkalender om zoveel mogelijk waarnemingen van bijenzwermen bij elkaar te brengen. In de onderstaande kaart staan de locaties van alle 22 waarnemingen weergegeven. Bijna alle waarnemingen tot nu toe zijn afkomstig van het midden van het land. De meeste zwermen verschijnen in mei en juni. We hopen dan ook dat er nog veel meer waarnemingen doorgegeven gaan worden. Dit kan via de speciale bijenzwermpagina op Wageningenzoemt.nl.

Locaties van bijenzwermen die zijn doorgegeven via Wageningenzoemt.nl tot en met 23 mei 2015 (bron: Wageningenzoemt.nl)
Bij 8 van de 22 waarnemingen zijn ook foto’s gevoegd. Die hebben we hieronder bij elkaar gezet.

Stam pruimenboom in Stevensbeek op 16 mei (foto: W. Frehé)

Aan de muur van de kerk in Bergen (L.) op 22 april (foto: B. van Boven)

In de kweepeer op 1 mei (foto: R. van Dipten)

Op auto op 4 mei in Haarlem (foto: Haarlems Dagblad)
Zie filmpje en meer foto's van het verwijderen van de bijenzwerm van de auto via deze link.

 Op oude muur van kantoorpand op 4 mei in Culemborg (foto: M. Verf)
In beukenhaag op 5 mei in Heelsum (foto: A Querner)

In beukenhaag op 5 mei in Heelsum (foto: A Querner)
Op raamkozijn In Hengelo op 5 mei (foto: B. Oude Bennink)

In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)
In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)

Wageningen Zoemt
Bijenexperts nodigen u uit om op 30 mei 2015 een bezoek te brengen aan het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ in de binnenstad van Wageningen. Tijdens het Bijenfestival leert u hoe u minimaal 10 duizend bijen kunt ondersteunen in hun battle om te overleven en in het bestuiven van wilde planten, fruitbomen en landbouwgewassen. In korte inspirerende presentaties leert u van alles over de bij en hoe particulieren, gemeenten, boeren en bedrijven bijen succesvol helpen. Er zijn uiteenlopende kijk-, doe- en proefactiviteiten op de informatiemarkt in het Torckpark. Om het leven en de strijd van de bij maximaal te ervaren wordt voor het eerst de nationale Bijenbattle gespeeld, een wereldwijde primeur. Deelnemers kunnen zich individueel of per team via deze pagina aanmelden.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University, Tjeerd Blacquiere, Bijen@WUR, Wageningen UR; Frank Moens, Nederlandse Bijenhouders Vereniging