Man J + door telescoop

Vakantie in eigen land? Zoek geloggerde klauwieren

Stichting Bargerveen
7-AUG-2015 - Onlangs werd op de Veluwe de eerste Grauwe Klauwier gevangen die als jonge vogel van een data-logger is voorzien. De gegevens van deze loggers leveren belangrijke kennis op voor het beschermen van de trekroutes van klauwieren. Bij de zoektocht naar nog meer ‘geloggerde’ klauwieren is hulp welkom. Op de noordelijke Veluwe, in het Drents-Friese Wold en in en rondom het Bargerveen is de trefkans het grootst.

Bericht uitgegeven door Stichting Bargerveen [land] op [publicatiedatum]

Onlangs werd op de Veluwe de eerste Grauwe klauwier gevangen die als jonge vogel van een datalogger is voorzien. De gegevens van deze loggers leveren belangrijke kennis op voor het beschermen van de trekroutes van klauwieren. Bij de zoektocht naar nog meer geloggerde klauwieren is hulp welkom. Op de noordelijke Veluwe, in het Drents-Friese Wold en in en rondom het Bargerveen is de trefkans het grootst. 

Terugvangst
Vorig jaar werden 20 jonge klauwieren in Nederland zijn voorzien van een logger die de trekroute vastlegt, een zogenaamde geolocator. Twee weken terug werd de eerste geloggerde klauwier terug gevangen, een mannetje. Voor het eerst zal duidelijk worden hoe jonge, onervaren klauwieren trekken ten opzichte van hun ervaren volwassen soortgenoten. De verwachting is dat er enkele jongen met loggers zijn teruggekeerd, maar deze zijn in ieder geval niet teruggevonden op de plek waar ze uit het nest zijn gevlogen.

Geolocator op rug van man Grauwe klauwier (foto: Henri Zomer)

Vrouw EX door telescoop (foto: Marten Geertsma)Letten op kleurringen
Om alle teruggekeerde Grauwe klauwieren te ontdekken en vervolgens de loggers uit te kunnen lezen, is alle hulp welkom. De loggers zelf zijn zeer klein en niet of nauwelijks te zien. Veel eenvoudiger is het om op kleurringen te letten. De klauwieren met een logger hebben een speciale ringcombinatie gekregen: naast een metalen ring hebben ze alleen blauwe ringen om hun pootjes, waarvan één met een witte inscriptie. Andere klauwieren hebben één gekleurde ring om linker of rechterpoot met daarop een inscriptie bestaande uit twee letters of een letter en een leesteken (zie foto’s). Om de andere poot zit altijd de verplichte metalen ring van het Vogeltrekstation. 

Hoge trefkans
De meeste geloggerde klauwieren zijn geringd op de noordelijke Veluwe en de rest in het Drents-Friese Wold en in het Bargerveen. De trefkans is in en rondom deze gebieden dus het grootst. Grauwe klauwieren zijn late broeders en veel paartjes hebben op dit moment grote jongen in het nest of jongen die net uitgevlogen zijn. De ouders zijn nu zeer actief aan het jagen om de bedelende jongen te voeren, wat de kans op waarneming sterk vergroot. 

Man J plus door telescoop (foto: Marten Geertsma)Melden van geringde klauwieren
Meldingen van klauwieren met alleen blauwe kleurringen graag direct doorgeven aan Stef Waasdorp: stefwaasdorp@gmail.com, tel. 06-54268041. In uw mail graag zo nauwkeurig mogelijk aangeven waar de geringde klauwier is gezien. Laat alstublieft ook een telefoonnummer in uw mail achter, zodat indien nodig aanvullende informatie kan worden opgevraagd. Er zal dan zo spoedig mogelijk worden geprobeerd de vogel te vangen en de logger uit te lezen. 

Uiteraard kunnen de klauwieren ook in de volgende jaren nog opduiken. Meldingen van klauwieren met andere kleurringen zijn natuurlijk ook zeer welkom, omdat geringde vogels veel informatie geven over overleving, leeftijd en herkomst. Na melding van een ringcode krijgt u na het veldseizoen bericht van ons met gegevens over de door u afgelezen Grauwe klauwier.

Tekst: Marijn Nijssen, Stichting Bargerveen & Stef Waasdorp, BSP
Foto’s: Henri Zomer; Marten Geertsma, Stichting Bargerveen