Natuurberichten

Uitgever: Stichting Bargerveen

Stichting Bargerveen werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur. Wij ontwikkelen ecologische kennis door middel van onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschapsecologische systeemanalyses (LESA). Deze kennis vertalen we naar de praktijk van beheer en beleid.

Pagina 1 van 14 - 132 Resultaten

Sla op potgrond

In de kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt Stichting Bargerveen turfvrije potgrond, gemaakt van lisdodde. Deze potgrond werkt anders dan de huidige gangbare varianten. Als deze lisdodde duurzaam wordt geteeld,..


Lees verder 10 september 2024   1 maand oud
Roodrugspin (Latrodectus hasselti): een nieuwe soort op de hoog risicolijst.

Invasieve exoten bedreigen de biodiversiteit. Ze verdringen inheemse soorten, verstoren ecosystemen of brengen ziektes over. Die zien we dus liever niet komen. Maar hoe weet je nu welke van de 9 miljoen soorten je in de gaten moet..


Lees verder 29 augustus 2024   1 maand oud
Knikkende schroeforchis bij het Beuven op de Lieropse Heide

De Noord-Amerikaanse knikkende schroeforchis leek lange tijd niet invasief in Nederland. De laatste jaren nemen echter zowel het aantal vindplaatsen als de grootte van de populaties flink toe. Of de soort een negatief effect heeft..


Lees verder 13 augustus 2024   2 mnd oud
Veenbesparelmoervlinder

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..


Lees verder 16 juli 2024   3 mnd oud
Halsbandparkiet

Het Nederlands Expertise Centrum Exoten bestaat tien jaar. In deze jaren is kennis over exoten gebundeld met als doel meer grip te krijgen op de beheersing van exoten, en om beleidsmakers en terreinbeheerders te adviseren over..


Lees verder 21 juni 2024   4 mnd oud
afstervend en dood beukenhout

Meer diversiteit in de structuur van de boom- en struiklaag, een toename van afstervend en dood hout, meer soorten mieren en bijzondere doodhoutkevers, en een hogere dichtheid van karakteristieke broedvogels. Dat is de opbrengst..


Lees verder 18 juni 2024   4 mnd oud
Hoogveenbos in het Weerterbos met een vlakdekkende begroeiing van veenmossen en water boven maaiveld.

In het Weerterbos komt het zeldzame bostype Hoogveenbos voor. Deze bossen worden gekenmerkt door een hoge bedekking van veenmossen op natte, basenarme en zure standplaatsen. De kwaliteit van de hoogveenbossen staat onder druk door..


Lees verder 22 mei 2024   5 mnd oud
Kroondak van eikenbos in avondlicht

Veel insectensoorten die recent sterk zijn afgenomen, zijn voor hun voedsel afhankelijk van bladluizen. In natuurgebieden staan bladluispopulaties mogelijk onder druk van stikstofdepositie en pesticiden, wat een deel van de..


Lees verder 24 april 2024   5 mnd oud
De Kempesfles vanaf de zuidzijde.

Deze week is het nieuwe rapport over het referentiemeetnet vennen online verschenen. In dit meetnet worden al 46 jaar elf Nederlandse vennen gemonitord. De effecten van vermesting, verzuring en klimaatopwarming zijn terug te zien..


Lees verder 12 april 2024   6 mnd oud
Segrijnslak eet van de invasieve exoot

Bij biologische bestrijding worden organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Dit is toe te passen met uitheemse soorten, vaak met hetzelfde natuurlijke verspreidingsgebied als de invasieve exoot. Hiermee zijn risico’s..


Lees verder 26 maart 2024   6 mnd oud

Archief