Natuurberichten

Uitgever: Stichting Bargerveen

Stichting Bargerveen werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur. Wij ontwikkelen ecologische kennis door middel van onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschapsecologische systeemanalyses (LESA). Deze kennis vertalen we naar de praktijk van beheer en beleid.

Pagina 1 van 15 - 143 Resultaten

Tijgermug

Steeds vaker worden op campings uitheemse plantensoorten aangetroffen die via kampeeractiviteiten naar ons land zijn meegelift, zoals de naaldzaadbloem. Dit is een invasieve soort die schadelijk is voor biodiversiteit en de..


Lees verder 20 juni 2025   2 wkn oud
Eikenzandbij, met de duidelijke oranje schenen van de achterpoten

In het jaar 2000 verdween plotseling de grootste populatie eikenzandbij van Nederland bij Nijmegen. Nu, na 25 jaar en veel herstel- en beheerwerk, is ze terug van weggeweest. Nog slechts mondjesmaat, maar het biedt hoop voor de..


Lees verder 17 juni 2025   2 wkn oud
Tuberculatus annulatus op eikenblad

Bladluizen zijn een voedselbron voor veel bedreigde insectensoorten. Er is echter nog maar weinig kennis van de ecologie van bladluizen in natuurgebieden. Om te onderzoeken of bladluizen last hebben van stikstofdepositie en welke..


Lees verder 21 mei 2025   1 maand oud
Vangsten van rode Amerikaanse rivierkreeften

Uitheemse rivierkreeften vormen een groeiend probleem in Nederlandse wateren. Kunnen inheemse predatoren helpen de jonge kreeftjes te bestrijden? In laagveenmoerassen zoeken onderzoekers van Bureau Natuurbalans en Stichting..


Lees verder 25 april 2025   2 mnd oud
veldwerk in de Liesselse Peel

Om hoogveen weer tot leven te wekken, is kennis over het restveen en de veenbasis van aangetaste hoogvenen noodzakelijk om gebieden effectief te kunnen vernatten. Staatsbosbeheer en Stichting Bargerveen voeren hiervoor metersdiepe..


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud
Veengebied vanuit de lucht

Nederland en Vlaanderen kampen met uitdagingen rond waterbeheer, biodiversiteit en klimaat. Het herstel van natte natuur als veengebieden en wetlands en natte(re) landbouw is cruciaal om Vlaanderen en Nederland weerbaarder te..


Lees verder 18 maart 2025   3 mnd oud

Ondanks de inspanningen om de natuur binnen Natura 2000-gebieden te beschermen, worden de instandhoudingsdoelstellingen er vaak nog niet gehaald. Een bredere blik die landgebruik en natuur beide een goede toekomst biedt is hard..


Lees verder 26 februari 2025   4 mnd oud
Californische rivierkreeft

Invasieve uitheemse rivierkreeften zijn een groot ecologisch probleem in ons zoete water. Ze bedreigen onder andere populaties amfibieën. Rivierkreeften eten larven en eieren en verstoren het voortplantingswater door graafgedrag..


Lees verder 29 januari 2025   5 mnd oud
Watercrassula Zeepe

Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië, en in de Benelux gedraagt deze exoot zich al jaren behoorlijk invasief. De plant verspreidt zich makkelijk en snel, en heeft een grote impact op natuurlijke wateren. Inmiddels is..


Lees verder 8 januari 2025   5 mnd oud
Overzicht Reuselse Moeren

De Reuselse Moeren is een restant van een oorspronkelijk veel groter (hoog)veengebied. Veenwinning en ontwatering hebben geleid tot ernstige verdroging en sterke achteruitgang van kenmerkende soorten. Stichting Bargerveen heeft..


Lees verder 27 november 2024   7 mnd oud

Archief