Konik veulen

De geboorte van een konik veulen

FREE Nature
27-APR-2015 - Ieder voorjaar worden er weer vele veulens geboren binnen de kuddes van FREE Nature. Meestal vindt dit plaats buiten het zicht van de mens, vaak ’s ochtends vroeg. Weinigen zien dit dan ook. Onlangs wist Laurent Beckers een geboorte op film vast te leggen in het Limburgse Borgharen. Zie hier zijn beelden.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Ieder voorjaar worden er weer vele veulens geboren binnen de kuddes van FREE Nature. Meestal vindt dit plaats buiten het zicht van de mens, vaak ’s ochtends vroeg. Weinigen zien dit dan ook. Onlangs wist Laurent Beckers een geboorte op film vast te leggen in het Limburgse Borgharen. Zie hier zijn beelden.

Konik veulen (foto: FREE Nature)Veulens worden over het algemeen midden in het harem geboren. De merrie gaat hierbij op de grond liggen om het veulen naar buiten te persen. Al direct na de geboorte wordt het veulen aangespoord om in de benen te komen. Aangezien wild levende paarden vooral op de open vlaktes leven vallen veulens snel op. Het is dan ook zaak dat het zo snel mogelijk mee leert rennen met de kudde.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Geboorte van een konik veulen (film: Laurent Beckers)

Goed zichtbaar op de beelden zijn ook de kleine uiers van het paard. Veulens drinken de eerste weken gemiddeld om de 2 uur. Ter vergelijk, een kalf drinkt meestal eens in de 6 tot 8 uur, maar moet dan ook in één keer een veel grotere hoeveelheid tot zich nemen.

Terwijl de nageboorte nog aan het kruis hangt, deze komt vanzelf los, is de merrie al druk doende het veulen in de benen te helpen. Instinctief kruipt het veulen onder de benen van de merrie weg.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto: FREE Nature
Film: Laurent Beckers