voor eenmalig gebruik, detail lampenkapje

Lampenkapjes op het strand

Ecomare
20-AUG-2015 - Lampenkapjes zijn verre familie van kwallen. Ze lijken op het eerste gezicht vooral op transparante oorkwallen zonder oren of haarkwallen zonder kleur. Afgelopen dagen spoelden er tientallen aan op het strand van Texel. Dat gebeurt niet vaak.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Lampenkapjes zijn verre familie van kwallen. Ze lijken op het eerste gezicht vooral op transparante oorkwallen zonder oren of haarkwallen zonder kleur. Afgelopen dagen spoelden er tientallen aan op het strand van Texel. Dat gebeurt niet vaak.

Steken
Lampenkapjes worden niet groter dan een centimeter of vijftien tot twintig. Ze zijn dus helemaal doorzichtig en kleurloos. In het midden van de hoed is een holte, de maag. Witte ribben, die er uitzien als gedraaide draden stralen uit van de rand van de maag naar de rand van de hoed. Het dier lijkt wel op een ouderwets glazen lampenkapje: vandaar de naam. Lampenkapjes zijn vleeseters en voeden zich met allerlei visjes en kreeftjes. Ze kunnen gemeen steken met hun tentakels.

Close-up van een lampenkapje (foto: Sytske Dijksen, Foto Fitis)
Hydroidpoliepen
Lampenkapjes horen niet bij de schijfkwallen zoals oorkwal en kompaskwal. Het zijn hydroidkwallen. Een gedeelte van hun leven zitten ze als hydroidpoliep vast aan een stevige ondergrond. De poliep laat na verloop van tijd weer kleine kwalletjes los in het water. Vooral in de zomer zijn de lampenkapjes te zien, maar ook ’s winters spoelt er wel eens een aan. Dit gebeurde bijvoorbeeld eind december 2014 op Texel.

Lampenkapje op het strand (foto: Sytske Dijksen, Foto Fitis)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over poliepen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis