Otter

Nu al ottersporen onder net geopende natuurbrug Eelde-Peize

22-MEI-2015 - Op 20 mei 2015 is door OBS de Ekkel uit Eelde de nieuwe brug met faunaverbinding aan de Horst tussen Eelde en Peize feestelijk geopend. Bert van Guldener van Prolander: ‘Wederom een mooie stap in het beekdalherstel van het Eelderdiep. Goed voor de natuur én goed voor de waterveiligheid'.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op 20 mei 2015 is door OBS de Ekkel uit Eelde de nieuwe brug met faunaverbinding aan de Horst tussen Eelde en Peize feestelijk geopend. Bert van Guldener van Prolander: ‘Wederom een mooie stap in het beekdalherstel van het Eelderdiep. Goed voor de natuur én goed voor de waterveiligheid'.

Brug verrijkt flora en fauna
Met de aanleg van natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden is de flora en fauna in Groningen en noord-Drenthe enorm verrijkt. Het beekdalherstel van het Eelderdiep is daarin cruciaal, omdat het zorgt voor voldoende schoon en goed water. Toen de brug vervangen moest worden, is er door de betrokken partijen zoals de gemeenten, de provincie en het waterschap ook meteen naar de natuur gekeken.

Otter (foto: Factumquintus)

Natuurnetwerk werkt
Volgens boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten laat met name de otter het succes van De Onlanden zien. ‘Het is duidelijk dat door het natuurnetwerk in Nederland met bijbehorende faunaverbindingen de otter zich in De Onlanden heeft kunnen vestigen. We proberen de leefomstandigheden voor de jonge otters nu zo optimaal mogelijk te houden zodat ze er ook blijven. Met de droge en natte onderdoorgang kunnen bijvoorbeeld otters, dassen, egels, hazen en diverse vissoorten makkelijker migreren. En het werkt nu al, we hebben de eerste ottersporen al onder de brug ontdekt!’

OBS De Ekkel uit Eelde verrichtte opening
De openingshandeling werd verricht door zo’n 60 kinderen van Basisschool De Ekkel uit Eelde. Samen met boswachter Bart Zwiers werkten ze in de klas aan een kunstwerk dat ze op 20 mei onthulden. De brug is de laatste klus van de bestuurscommissie herinrichting Peize, waarbinnen diverse partijen samen hebben gewerkt aan de totstandkoming van natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden. Natuurmonumenten mag dit deel van het gebied nu gaan beheren.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Factumquintus